Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
POMOĆ OBOLJELIMA OD ALZHEIMEROVE BOLESTI

Vrata otvara novouređeni dnevni boravak za oboljele od Alzheimera

Foto: Međimurska županija
Profesionalnim pristupom i brigom za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, nastoji se spriječiti njihova prerana institucionalizacija

Nakon što je u svibnju realizirana prva faza projekta “Pruži ruku”, s adaptacijom i opremanjem prostora depandanse Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu za potrebe dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija, u petak je započela druga faza projekta koja obuhvaća edukaciju stručnjaka koji će raditi s korisnicima dnevnog boravka. Edukaciju je provodila socijalna radnica Krasanka Glamuzina, a sudjelovali su liječnici opće medicine, specijalisti neurologije, psiholozi i njegovatelji koji će raditi s korisnicima dnevnog boravka.

Profesionalnim pristupom i brigom za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, nastoji se spriječiti njihova prerana institucionalizacija. Glavni čimbenik u pružanju i kvaliteti skrbi za osobe s Alzheimerovom demencijom čini kvalitetna njegovateljska skrb.

Zaklada Ivanova kuća u Kutini Cilj zaklade je izgradnja novog prostora za smještaj oboljelih od Alzheimerove bolesti

U sklopu dnevnog boravka osigurat će se usluge socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, organizacija aktivnosti provođenja slobodnog vremena, boravka i prehrane, brige o zdravlju i njege za 30 oboljelih osoba. Nositelj projekta “Pruži ruku” je Međimurska županija, vrijedan je 1,499.863 kune, i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

S radom dnevni boravak je počeo 16. kolovoza, kad će biti uspostavljen i pozivni centar. Uveden je besplatni info telefon  0800-5889 za sva pitanja o Alzheimerovoj demenciji i o drugim demencijama. Na besplatni info telefon javljat će se socijalna radnica koja će raditi u sklopu dnevnog boravka.