Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić predložio je Gradskom vijeću umanjenje cijene vrtića zbog pogoršane epidemiološke situacije

Vrtić bi manje plaćali zaraženi, ali i oni u samoizolaciji

Foto: Osijek
U siječnju je izostalo 1900 djece, što iznosi 280.000 kuna koje će podmiriti Grad Osijek i vrtići

– Suočeni sa situacijom u kojoj je veliki broj grupa u izolaciji, kako zbog same djece i roditelja, tako i zbog odgojitelja koji nisu u mogućnosti raditi zbog bolesti uzrokovane koronavirusom, donijeli smo prijedlog odluke Gradskom vijeću koja će roditeljima omogućiti umanjenje cijene korištenja usluge vrtića – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić na nedavnoj konferenciji za novinare.

Do 31. ožujka

– Naš prijedlog je da se mjesečna cijena izabranog programa umanji kako za pojedinačni slučaj zaraze koronavirusom, odnosno pojedinačno izrečenu mjeru samoizolacije, tako i za izrečene mjere samoizolacije čitavih skupina. Mjesečna cijena izabranog programa umanjila bi se za postotak razmjeran broju dana nekorištenja usluge vrtića, i to za 20 posto za izostanak od tri do pet dana, odnosno 30 posto za izostanak od šest do osam dana. Prijedlog pravila odnosi se na prvi kvartal ove godine, odnosno do 31. ožujka – izjavio je gradonačelnik Radić.

Dodao je da će predložili primjenu istih pravila i za siječanj tako da se umanjenje obračuna na računu za veljaču. Napomenuo je da su u odluci o smanjenom plaćanju koja se primjenjivala u mandatu bivše vlasti pa sve do konca prosinca prošle godine pronašli niz proceduralnih pogrešaka koje su bili dužni ispraviti. Sadašnja je  odluka usklađena sa zakonom i drugim propisima.

Odluka ide u javno savjetovanje, a 10. veljače će se održati elektronička sjednica Gradskoga vijeća na kojoj će, uvjeren je gradonačelnik Radić, biti i prihvaćena.

– Ova su vremena izazovna i za odgojitelje jer je velik dio njih završio u samoizolaciji, što iziskuje reorganizaciju rada osječkih vrtića – istaknula je ravnateljica  Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević te dodala da je samo toga dana (proteklog tjedna) u izolaciji 395 djece, te 20 odgojitelja, odnosno 25 skupina.

Vrhunac je bio 21. siječnja kada je u izolaciji završilo  75 odgojitelja, 973 djece, odnosno  78 skupina. U siječnju je, inače, izostalo 
1900 djece, što iznosi 280.000 kuna koje će podmiriti Grad Osijek i vrtići iz unutarnjih rezervi.

Osječki je gradonačelnik Radić roditeljima zahvalio na strpljenju te izrazio želju da epidemija ostavi što manje traga na odrastanju 
osječkih vrtićaraca.

U 27 vrtića 3202 djece

Osijek ima 27 vrtića, a pohađaju ih 3202 mališana. Ove vrtićke godine upisano je 252 djece više, u 13 skupina, i zaposlene su 43 
odgojiteljice. Gradonačelnik Radić poručuje kako tu ne misle  stati jer ne žele da ijedno dijete ostane “ispod crte”. Priliku vide u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, odnosno prijavit će se na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja gradnju tri nova vrtića i nadogradnju još dva, za što su planirali oko 90 milijuna kuna.