Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Ministrica u posjetu Županiji, s Caritasom potpisala ugovor od 200.000 kn

Vučković i Dobroslavić o Centru za agrume u Neretvi

Ministrica Vučković u DNŽ
1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Nakon potpisivanja ugovora ministrica Vučković istaknula je kako je i ovaj program jedan od načina smanjivanja otpada od hrane, kao i pomoći Vlade usmjerene prema financijski ugroženijim skupinama društva

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u službenom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tom prilikom u palači Ranjina, uz nazočnost župana Nikole Dobroslavića, gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića te dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića, potpisala ugovor s ravnateljicom Caritasa Dubrovačke biskupije Sanjom Šanje vrijedan 200 tisuća kuna.

Doniranje hrane

Riječ je o sredstvima iz Programa potpore posrednicima u lancu doniranja hrane čiji je cilj ojačati infrastrukturne kapacitete u svrhu stvaranja osnovnih preduvjeta za povećanje količina donirane hrane, čime se pridonosi smanjenju otpada od hrane te povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina stanovništva.

Dobivena sredstva Caritas Dubrovačke biskupije uložit će u kvalitetnije opremanje infrastrukture i prostora namijenjenih skladištenju hrane i potrepština.

Nakon potpisivanja ugovora ministrica Vučković istaknula je kako je i ovaj program jedan od načina smanjivanja otpada od hrane, kao i pomoći Vlade usmjerene prema financijski ugroženijim skupinama društva.

– Na raspolaganju upravo u ovom segmentu imamo oko 32 milijuna kuna, no ne znači da, ako uvidimo potrebe, ta sredstva nećemo i povećavati. Cilj nam je stvoriti jednu nacionalnu banku hrane, kroz naše posrednike, kroz potporu njima, a sve s jednim plemenitim i nadasve korisnim ciljem. Nacionalni program oporavka i otpornosti nudi brojne mogućnosti i ja vas sve ovdje zajedno pozivam na nastavak dobre suradnje i nastavak razvoja i pripreme projekata – poručila je ministrica Marija Vučković.

U prostorima Dubrovačko-neretvanske županije, ministrica Marija Vučković, župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo sa suradnicima potom su održali i radni sastanak s načelnicima općina Konavle i Mljet Božom Lasićem i Đivom Marketom te predstavnicom Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku Marom Marić.

Komasacija

I na ovom radnom sastanku riječi je bilo o nastavku realizacije iznimno važnog projekta komasacije Konavoskog polja, potom mogućnostima stvaranja poljoprivrednog zemljišta na otoku Mljetu, kao i temi Centra za agrume u dolini Neretve u kojem bi se udruživanjem znanstvenih kapaciteta, suradnjom i ulaganjem realizirao projekt kojem je cilj pružiti stručnu potporu tamošnjim poljoprivrednicima.

Za još bolje gospodarenje otpadom Dodatnih 25 milijuna kuna za završetak CGO-a Bikarac Tvrtki Eko Moslavina uručeni certifikati ISO 9001 i 14001 Sustavi upravljanja kvalitetom i zaštite okoliša podignuti na višu razinu Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji je pred realizacijom Potpisan ugovor o projektiranju i građenju centra u Lećevici