Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Za 157 obrtnika, poljoprivrednika i poduzetnika 285.000 eura potpora

Županijske potpore
Foto: Kristijan Toplak
Za županijske potpore tradicijskim obrtima, poljoprivrednicima i poduzetnicima za razvoj poduzetništva s područja Virovitičko-podravske županije ove godine izdvojeno je najviše sredstava do sada

Svečano je bilo u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, gdje je virovitičko-podravski župan Igor Andrović uručio županijske potpore tradicijskim obrtima, poljoprivrednicima i poduzetnicima za razvoj poduzetništva s područja Virovitičko-podravske županije. Županija je za to ove godine izdvojila najviše sredstava do sada – 285.000 eura za ukupno 157 korisnika.

Nakon uvodnog obraćanja Bojana Mijoka, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, župan virovitičko-podravski Igor Andrović istaknuo je da broj prijava raste iz godine u godinu.

Sve veći iznos

Kako područje Virovitičko-podravske županije na državnoj razini ima najveći broj novih obrtnika i poduzetnika tako se, shodno tome, svake godine povećavaju i raspoloživa sredstva, koja će biti još i veća.

– Krajnji cilj nam je povećati konkurentnost naših poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika kako u Županiji tako i na području RH. Sredstva pomažu da naše gospodarstvo i poljoprivreda rastu sve više i da osiguramo što bolji položaj županije na gospodarskoj karti Hrvatske. Broj prijavitelja i broj obrta i poljoprivrednika kontinuirano rastu. Rastu nam neto i bruto plaće kao i županijski BDP, a svaki euro kojim potičemo naše obrtnike, poljoprivrednike, poduzetnike i gospodarstvenike doprinosi još boljoj gospodarskoj slici županije. Sredstva povećavamo svake godine, a i sljedeće ćemo osigurati da svi koji su zaslužili dobiju županijsku potporu – kazao je Andrović i naglasio da su javni pozivi već u pripremi, a dodatno se osluškuju i potrebe korisnika.

Da su sredstva značajna, potvrdio je poljoprivrednik Mario Drenški koji se poljoprivredom bavi 20 godina.

– Imam dosta vlastite zemlje, nešto i državne, a ova sredstva pomoći će mi u nabavljanju nove opreme. Sve zahvale idu Županiji na ovoj pomoći, svima je dobrodošla i olakšat će nam poslovanje – naglasi je Mario. Isto je potvrdio i Marino Pavleković koji se bavi proizvodnjom namještaja.

– Ovakva sredstva općenito su dobrodošla, pogotovo za mlade poduzetnike. Sredstvima sam zadovoljan, a pomoći će mi u nabavljanju novog stroja za izradu namještaja – dodao je.

Strojevi, nasadi, stoka...

Potpore su dobili obrtnici koji se u radu služe alatima i priborom uobičajenim od davnina. One su namijenjene za uređenje poslovnog prostora, nabavu opreme i alata, promotivne aktivnosti, certificiranje proizvoda i usluga... Poljoprivrednici su sredstva mogli dobiti za okrupnjavanje i poboljšavanje poljoprivrednog zemljišta, podizanje plastenika i staklenika za uzgoj povrća i voća, podizanje/rekonstrukciju intenzivnih višegodišnjih nasada, sufinanciranje troškova umjetnog osjemenjivanja goveda, nazimica i krmača, za ulaganje u poboljšanje kvalitete mužnje i skladištenje mlijeka, za kupnju uzgojno valjanih grla u stočarstvu, za uzgoj i držanje valjanih junica mliječnih pasmina, za očuvanje pčelinjeg fonda, nabavu opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda i za manifestacije, promociju i plasiranje proizvodnje. Istodobno su poduzetnici/gospodarstvenici sredstva iskorištavali za nabavu strojeva, opreme i alata, računalne opreme, programa i sustava, izgradnju i adaptaciju poslovnih prostora te sudjelovanje na sajmovima u zemlji i inozemstvu. Potporu su mogli dobiti mikro i mali poduzetnici s područja županije.

storyeditor/2024-05-17/PDC_8644.jpg U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača Od jeseni počinje tečaj hrvatskog jezika za strance storyeditor/2024-05-17/PDC_9629.jpg Obnova i opremanje U školu u Suhopolju uložen 88.751 euro Usvojen je proračun Virovitičko-podravske županije za 2024. godinu koji iznosi 74.770.000 eura. Župan Igor Andrović osvrnuo se na dio najznačajnijih projekata koji su završeni u godini na izmaku Državna revizija Nema propusta u poslovanju VPŽ-a