Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska bolnica

Za dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju 50 milijuna kuna

Opća bolnica Varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
"Pacijent ne mora noćiti u bolnici, dođe u bolnicu, riješimo problem i ode kući. To se pokazalo kao najkvalitetniji način rješavanja problema koji se tako mogu riješiti"

Opća bolnica Varaždin trebala bi do sredine 2020. godine dobiti novi objekt dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, a projekt vrijedan 49,9 milijuna kuna gotovo će se u cijelosti financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, najavljeno je u utorak u Varaždinu.

Svrha je izgradnje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u varaždinskoj Općoj bolnici smanjiti prijam na akutne bolničke odjele za najmanje 10 posto. Vrijednost je veća od 49.962.000 kuna, od čega će se kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." iz Europskog fonda za regionalni razvoj nepovratno financirati 49.781.250 kuna. Dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija bit će u povezanom jedinstvenom objektu s objedinjenim hitnim bolničkim prijamom.

Varaždinska bolnica dobila novi CT Brža i preciznija dijagnostika U rad pušten u rad novi CT uređaj vrijedan 5,5 milijuna kuna

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić podsjetio je da se na dogradnji kirurgije radilo od 2006. godine i sada će, za manje od dvije godine, biti izgrađena nova zgrada s dnevnim bolnicama i hitnim objedinjenim bolničkim prijamom.

"Tendencija je danas u svijetu, a to je ono što je Europska unija prepoznala, liječiti pacijente u dnevnim bolnicama kroz koje omogućavate bolju zdravstvenu skrb pacijentima, povećavate dostupnost, smanjujete liste čekanja. Pacijent ne mora noćiti u bolnici, dođe u bolnicu, riješimo problem i ode kući. To se pokazalo kao najkvalitetniji način rješavanja problema koji se tako mogu riješiti", rekao je Kudelić te dodao da se već sada u dnevnoj bolnici obrađuje više od polovice pacijenata.

U novoj zgradi bit će dnevne bolnice interne medicine, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije i jednodnevna kirurgija, a nabavit će se i nova, tehnološki suvremena oprema.

Opća bolnica Varaždin Varaždin Besplatni preventivni sistematski pregledi za branitelje

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin istaknuo je da se među projektima vrijednim 700 milijuna kuna u Varaždinskoj županiji više od pola milijarde odnosi na zdravstvo, a među njima je i spomenuti projekt vrijedan 50 milijuna kuna.

"Posebno veseli da je u tih gotovo 50 milijuna kuna više od 20 milijuna kuna vrijedna medicinska dijagnostička oprema koja će podići kvalitetu medicinske usluge na višu razinu. Sam pojam dnevnih bolnica je već zaživio u bolnici u Varaždinu. Prije tri godine oko 20 tisuća pacijenata je prošlo kroz dnevne bolnice, a sad smo već na više od 32 tisuće. Trend je da se to poveća i da se smanji broj prijama na akutne bolničke odjele", rekao je Vugrin.

Nova zgrada s dnevnim bolnicama, jednodnevnom kirurgijom te objedinjenim hitnim bolničkim prijamom gradit će se na ulazu u varaždinsku Opću bolnicu.

Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić, ravnatelj OB-a Varaždin U dvije godine ostali bez 27 liječnika, neke djelatnosti rade smanjenim tempom