Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora i odluka je oko 4,5 milijuna eura

Za dvorane u Kaštelima i Trogiru te ambulantu Sinj 3 milijuna eura

storyeditor/2024-07-26/PXL_220724_117828256.jpg
1/4
Foto: Ivana Ivanovć/PIXSELL ŽUPAN Blaženko Boban preuzeo je ugovor za projekt za energetsku obnovu sportske dvorane OŠ prof. Filipa Lukasa Kaštel Stari
Potpredsjednik Vlade Branko Bačić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili su ugovore za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, kao i odluke o financiranju prostornih planova

Svečano su dodijeljeni ugovori o provedbi energetske obnove zgrada javnog sektora te su čelnicima jedinica lokalne samouprave podijeljene odluke o financiranju izrade prostornih planova nove generacije, kao i odluke o sufinanciranju projekata razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda jedinicama lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora i odluka je oko 4,5 milijuna eura, a tri projekta su najveća.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili su tri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti više od 3 milijuna eura. Župan Blaženko Boban preuzeo je ugovor za projekt za energetsku obnovu sportske dvorane OŠ prof. Filipa Lukasa Kaštel Stari, vrijednosti 0,92 milijuna eura bespovratno.

Mali komunalni zahvati

– Iznimno smo zadovoljni jer se ostvaruju sva obećanja Vlade RH. Danas je riječ o tri grupe ugovora, a ukupno je 56 ugovora. Kao prvo radi se o tri ugovora vezana za energetsku obnovu; drugo, dodijeljeno je 28 ugovora za sufinanciranje izrade prostornih planova te 25 ugovora iz kategorije malih komunalnih zahvata, pojedinačne vrijednosti 30 – 50 tisuća eura koji su jako važni čelnicima lokalnih samouprava jer bez prostornih planova nema ni novih investicija – kazao je Boban te dodao da je Županija već instalirala fotonaponske elektrane na DZ Mertojak i na pet školskih zgrada, a uskoro će biti dovršene i fotoenergane na zgradama SDŽ-a. Današnjim ugovorom za energetsku obnovu školske dvorane u Kaštel Starom Županija nastavlja energetsku obnovu objekata koji su u njezinoj nadležnosti.

Ministar Bačić kazao je da se ovi natječaji provode u suradnji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva zaštite okoliša i digitalne tranzicije te Fonda za zaštitu okoliša te je istaknuo kako energetski obnovljene zgrade više štede i više vrijede, imaju bolju mehaničku otpornost i stabilnost, sigurnije su u slučaju požara, a osiguravanjem zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta zgrade nakon obnove postaju zdravije, sigurnije te ugodnije za boravak i rad.

U TRI GRUPE ugovora dodijeljeno ih je ukupno 56
Foto: Ivana Ivanovć/PIXSELL U TRI GRUPE ugovora dodijeljeno ih je ukupno 56

– Dosadašnji natječaji pokazuju kako vlada iznimno veliko zanimanje za energetsku obnovu i da naši građani izvrsno razumiju važnost energetske obnove. Da su spremni za natječaje, potvrđuje činjenica da je nakon natječaja početkom ožujka u dva dana zaprimljeno 12 tisuća zahtjeva. Građani su itekako svjesni da se s većim poskupljenjima drugih energenata mogu nositi jedino kroz ovakve uštede na računima za potrošnju električne energije. Ugradnja ovakvih fotonaponskih minielektrana omogućuje vlasnicima zgrada ne samo uštedu nego i eventualnu zaradu od viška proizvedene energije – rekao je Bačić.

Zamjenica ravnatelja Doma zdravlja dr. Marion Tomičić preuzela je ugovor za projekt energetske obnove ambulante Sinj, vrijednosti 0,71 milijun eura bespovratno, a zamjenik gradonačelnika Trogira Viktor Novak preuzeo je ugovor za projekt energetske obnove sportske dvorane Vinko Kandija u Trogiru od 1,4 milijuna eura bespovratno.

Planovi nove generacije

Dodijeljeno je i niz manjih ugovora vezanih za donošenje tzv. planova nove generacije s ciljem poboljšanja transparentnosti sustava prostornog planiranja i pristupačnosti prostornih planova široj javnosti i potencijalnim investitorima kao podloge za plansko, odgovorno i racionalno upravljanje prostorom. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo je javni poziv za 100% financiranje njihove izrade, za što su osigurana sredstva NPOO-a u iznosu od 11 milijuna eura. Dosad je putem javnog poziva zaprimljeno ukupno 540 projektnih prijedloga, a izdane su odluke o financiranju za 444 projektna prijedloga u iznosu od 10,2 milijuna eura. Splitsko-dalmatinskoj županiji dodijeljeno je 620.375 eura za 28 projektnih prijedloga.

Na području Splitsko-dalmatinske županije odobreno je sufinanciranje 25 projekata ukupne vrijednosti 884.400 eura.

storyeditor/2024-07-26/VJ_foto__3_.png Dio Sveučilišta Sjever Kreće izgradnja znanstveno-inovacijskog parka storyeditor/2024-07-26/MZa1.jpg Priprema i dostave hrane, fizikalne terapije, psihološka pomoć... Centar za starije osobe pružat će usluge za 300 građana storyeditor/2024-07-27/Skola_1__1_.JPG Projekti u obrazovanju na području Vinkovaca Cilj je jednosmjenska nastava i vrtić za sve mališane