Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ekološka proizvodnja

Za eko poljoprivrednike organiziran posjet 'Ekološkim danima polja'

Eko poljoprivrednici
Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač
Nastavljena je uspješna suradnja Zagrebačke županije i Gradišća na poticanju ekološke proizvodnje

Posjetom "Ekološkim danima polja" u Donnerskirschenu u Austriji nastavljena je višegodišnja uspješna suradnja Zagrebačke županije i Gradišća na poticanju ekološke proizvodnje. Zanimljivu i atraktivnu manifestaciju na ekološkom poljoprivrednom imanju Esterhazy posjetila je skupina eko proizvođača okupljenih u županijsku udrugu Z-EKO, predstavnici Županije i Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednicima su dobrodošlicu poželjeli Nikolaus Berlakovich, dugogodišnji ministar poljoprivrede Austrije, a sada predsjednik Poljoprivredne komore Gradišća, i dr. Christian Brawenz, ataše Austrijskog saveznog ministarstva poljoprivrede za jugoistočnu Europu.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković zahvalio je domaćinima na dobrodošlici i podsjetio na dosadašnju suradnju te prije dvije godine potpisan Ugovor o provedbi Plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu Ivica Kišić još jednom je naglasio da Zagrebačka županija prednjači u poticanju ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.

Nakon toga ekološki poljoprivrednici obišli su sajam ekološke poljoprivrede koji je jedinstven po tome jer se održava na 70 ha poljoprivrednog zemljišta i prikazuje sve tehnike, životinje i strojeve u realnom radnom okruženju. Sudjelovalo je gotovo 200 izlagača iz Austrije, ali i nekoliko susjednih zemalja koji su prikazivali strojeve u radu, način obrade tla, zasađene poljoprivredne kulture, uz prodajnu izložbu ekoloških proizvoda i brojne degustacije i radionice.

Nakon obilaska velikog imanja predsjednik Udruge za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora "Z-EKO" Dario Frangen zahvalio je domaćinima i Zagrebačkoj županiji na organizaciji korisnog putovanja. 

Sportska škola Festival univerzalne sportske škole Program koji potiče djecu na sportske aktivnosti Inovacije u županiji ZAGREBAČKA ŽUPANIJA U Ivanić-Gradu izložba inovacija, u Samoboru Dan učeničkih zadruga Crveni križ Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije Vrijedna oprema gradskim društvima Crvenog križa