Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Poljoprivredna proizvodnja Brodsko-posavske županija

Za kontrolu plodnosti tla na OPG-ima osigurano 40.000 eura

storyeditor/2024-06-24/PXL_070923_102969829.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL JEDINICE lokalne samouprave trebaju obavijestiti korisnike ove usluge, a one ujedno i odabiru tko će biti korisnik
Brodsko-posavska županija i ove godine provodi projekt koji će poljoprivrednicima omogućiti prilagodbu gnojidbe i povećanje konkurentnosti

Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije i ove godine provodi projekt osnovne kemijske analize tla s uzimanjem uzoraka tla te preporukom gnojidbe.

S obzirom na to da Zakon o poljoprivrednom zemljištu (NN br. 20/18) u članku 49. regulira da su sredstva ostvarena od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom prihod državnog proračuna 25 posto, proračuna županija 10 posto i jedinica lokalne samouprave 65 posto, projekt se provodi na temelju ostvarenih sredstava.

Prikupljanje podataka

Ukupna vrijednost projekta iznosila bi 39.818 eura, a cijenu uzorka analize tla sufinancirala bi Brodsko-posavska županija s 19.909 eura ili 50 posto po uzorku, općine i gradovi s ukupno 11.945,40 eura ili 30 posto po uzorku te krajnji korisnici usluge s ukupno 7963,60 eura ili 20 posto po uzorku.

Od jedinica lokalne samouprave očekuje se da obavijeste korisnike usluge na svom području i obave odabir korisnika.

Ako jedinica lokalne samouprave ne bude sudjelovala u projektu, 50% posto troška analize tla snosi krajnji korisnik.

– Pozivamo sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače na uključenje u projekt kontrole plodnosti tla na obiteljskim gospodarstvima na području Brodsko-posavske županije u 2024. godini. Kontaktirajte upravna tijela u svojim općinama i gradovima te dogovorite tehničke detalje svog uključenja u projekt analize tla s preporukom gnojidbe na svom gospodarstvu – poručio je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Kontrola plodnosti tla podrazumijeva sustavno prikupljanje svih relevantnih fizikalno-kemijsko-bioloških podataka o tlu (uključujući klimu) te njihovo korištenje za potrebe gnojidbe (doza, vrijeme i način uporabe), agrotehnike i popravke tala.

Preduvjet održivog agrara

Nadzor plodnosti tla preduvjet je održive poljoprivrede, posebice razvoja integrirane proizvodnje, respektirajući povećanje biljne produktivnosti uz racionalno korištenje gnojiva.

Žetva koja je ove godine došla neuobičajeno rano i koja će vjerojatno za nekoliko tjedana i završiti ostavila je otvorenim pitanje kako dalje u procesu poljoprivredne proizvodnje. Upravo je preporuka gnojidbe jedna od stavki koje poljoprivredne proizvođače usmjerava u pogledu buduće proizvodnje. Analiza plodnosti tla jedno je od mjesta kojima se poljoprivrednici trebaju okrenuti u vrijeme kada traže načine moguće racionalizacije proizvodnje.

Zahvaljujući projektu kontrole plodnosti tla na obiteljskim gospodarstvima, poljoprivrednici iz Brodsko-posavske županije dobit će točne podatke za svoje zemljište, na temelju čega će moći prilagoditi gnojidbu i povećati konkurentnost proizvodnje.

storyeditor/2024-06-20/Slunj_2_-_B.jpg Lipanj u spomen na prvog hrvatskog olimpijca Nagradom 'Milan Neralić' HOO potiče lokalni sport storyeditor/2024-06-20/dnz.jpg Početak radova predviđen je kroz 30 dana, a rok završetka je 15 mjeseci Potpisani ugovori za gradnju pretovarnih stanica Janjina i Lastovo storyeditor/2024-06-24/MZb.jpg Kolegij gradonačelnika i načelnika o sve većim obvezama u predškolskom odgoju Ministarstvu šalju zahtjev da država financira plaće odgojitelja u vrtićima