Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Dodijeljena sredstva za projekte dugoselskih udruga

Za kulturu i humanitarne djelatnosti 785.000 kuna

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
KUD Preporod dobio je najviše novca, 320 tisuća kuna

U proračunu grada Dugog Sela za 2019. godinu osigurana su sredstva za programe, odnosno projekte udruga, a prošlog je tjedna objavljen popis onih koji su dobili sveukupno 435.000 kuna iz područja kulture.

više od 200 udruga Grad Sisak podupire civilne udruge davanjem prostora za rad

Od udruga iz kulture, najviše je sredstava - točnije 320.000 kuna, dobio KUD “Preporod”. Projekt kojim se ovo društvo prijavilo je vezan uz očuvanje i promicanje autohtone kulturne baštine, izvornih običaja i tradicije Hrvatske i Grada Dugog Sela. Udruga Hrvata BiH “Rodna gruda” dobila je 45.000 kuna, a tim sredstvima namjerava organizirati rad na novim narodnim plesovima, rad s djecom, a sudjelovat će i na smotrama u Hrvatskoj i drugim zemljama. Ostatak sredstava podijeljen je Dugoselskom vokalnom ansamblu “Duga”, Likovnoj udruzi Dugo Selo, Plesnom centru Dugo Selo, Multimedijalnom klubu Pozitiv i Glazbenoj udruzi “Opus”.

Za financijske potpore udrugama u području zdravstvene, socijalne i humanitarne djelatnosti osigurano je 350.000 kuna. Najveći dobitnici su Gradska udruga umirovljenika Dugo Selo, koja je dobila 90.000 kuna te HVIDRA Dugo Selo kojoj je pripalo 45.000 kuna. Ostali korisnici su Društvo invalida Dugo Selo, Moto klub Sveti Martin Dugo selo, Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Dugo Selo, dugoselski sindikat umirovljenika i udruga Hrvatski vitezovi ratni veterani 1991. Dugo Selo.

Dugoselski Crveni križ organizira i dobrovoljno darivanje krvi, u 2018. bilo je 13 akcija, a prikupljeno je 847 doza krvi Slavi se 130. rođendan Krajem godine veliki jubilej Crvenog križa Dugo Selo

Početkom siječnja Grad je objavio javni natječaj za dodjelu financijske potpore programima udruga u kulturi, zdravstvenim, socijalnim i humanitarnim programima. Nakon objave natječaja organiziran je i sastanak s udrugama kako bi se upoznali s pravilima natječaja, a Grad Dugo Selo je odredio i osobu za pomoć udrugama pri ispunjavanju obrazaca koji su sastavni dio prijave.