Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
'Pušenje odbaci, lovu nabaci'

Za mjesec dana nepušenja pobjedniku će pripasti 3.000 kuna

Cigareta
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cilj akcije je potaknuti nikotinske ovisnike da prestankom pušenja odaberu novi, zdraviji životni put

'Pušenje odbaci, lovu nabaci', naziv je neobičnog, ali vrlo korisnog javnog natječaja kojeg treću godinu zaredom raspisuje Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Prijaviti se mogu svi zainteresirani pušači koji su spremni testirati snagu svoje volje i najmanje mjesec dana apstinirati od nikotina.

Uvjet je da je kandidat svakodnevni pušač ili korisnik duhanskih proizvoda, s barem godinu dana dugim "pušačkim stažom". Cilj akcije je potaknuti nikotinske ovisnike da prestankom pušenja odaberu novi, zdraviji životni put te ujedno "podebljaju" svoje lisnice smanjenjem izdataka za duhan.

- Svjesni smo poražavajuće činjenice da pušači čine velik dio ukupne populacije i da gotovo svaka treća odrasla osoba redovito poseže za cigaretom. Na ovaj način želimo pridonijeti smanjenju broja pušača u našoj sredini - kažu u požeškom zavodu.

Natječaj je otvoren do 1. ožujka, a svaki kandidat imenovat će i jednog svjedoka, člana obitelji, koji će na kraju potvrditi je li doista apstinirao od duhana i nikotinskih proizvoda. Pobjednik će biti nagrađen poklon bonom vrijednim 3.000 kuna, a odredit će se izvlačenjem između svih prijavljenih natjecatelja koji izdrže 30 dana bez dima. Još devet kandidata dobit će "utješne" nagrade u protuvrijednosti od 750 kuna.