Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Prihvaćen projekt Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza

Za navodnjavanje novih 568 hektara u županiji, svih 36,9 milijuna kuna stiže iz EU

Foto: Kristijan Toplak
Virovitičko-podravska županija već gradi dva nova sustava navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta, vrijedna ukupno 55 milijuna kuna

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o prihvatljivosti projekta Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza u stopostotnom iznosu potpore od 36,907.325 kuna. Tim sustavom navodnjavat će se 568 hektara zemlje.

Vrijedan 40 milijuna kuna Počinje gradnja Centra za mljekarstvo

Pozitivne vijesti

Virovitičko-podravska županija prijavila je taj sustav navodnjavanja na natječaj iz Programa ruralnog razvoja.

– Virovitičko-podravska županija poljoprivredno je orijentirana županija. Velik dio naših projekata ima za cilj bolji život naših poljoprivrednika. Izradili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, grade se još dva, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Stigle su sada i pozitivne vijesti za Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza. Slijede nam i sustavi navodnjavanja Lukač, Čađavica, Đolta II. faza… Doprinijet će to većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, u godinama s manje padalina. Kada ih sve izgradimo, Virovitičko-podravska županija bit će hrvatski lider u navodnjavanju – ističe virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Sustavima koji se grade, Novi Gradac - Detkovac i Đolta, te sustavom Kapinci – Vaška II. faza navodnjavat će se gotovo 1600 hektara.

Samim projektom II. faze Kapinci – Vaška predviđeno je proširenje dosadašnjeg sustava navodnjavanja za 568 hektara. Područje proširenja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 hektara, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 hektara. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška.

Energetska obnova Uskoro novo ruho škole u Josipovu

Virovitičko-podravska županija već gradi dva nova sustava navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta, kojima će se natapati novih oko 1000 hektara površine na našem području, a sve u ukupnoj vrijednosti od 55 milijuna kuna, što se u stopostotnom iznosu financira europskim sredstvima.

Inače, prije dvije godine, otvoren je sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se rasprostire na 1260 hektara, a natapa se vodom iz rijeke Drave. Prema projekciji, Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza će se putem cjevovoda spojiti na postojeći sustav te će se i ovih 568 hektara natapati vodom iz rijeke Drave.

Virovitičko-podravska županija i Hrvatske vode više od desetljeća provode Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama s ciljem povećanja poljoprivrednih površina pod organiziranim navodnjavanjem. Prije osam godina Županija je prepoznala svoje vodne potencijale te je te 2011. pokrenula izgradnju Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška koji je bio "pionirski" pothvat na ovom području.

Stižu prve procjene posljedica obilnih kiša i tuča Čak osam prirodnih nepogoda ove godine u županiji, štete veće od 400 milijuna kuna

Prva u Hrvatskoj

Prema obradivim površinama, u odnosu na broj stanovnika, Virovitičko-podravska županija je prva u Hrvatskoj, jer ovdje oranične površine zauzimaju 6,8 posto svih hrvatskih oraničnih površina. Zbog toga što je i poljoprivredno orijentirana županija, prepoznala je činjenicu da je poljoprivreda grana na kojoj se temelji njena budućnost, a navodnjavanje je zasigurno dio te priče, jer upravo sustavi navodnjavanja nude bolju budućnost za poljoprivredu visokodohodovnih kultura.

– To predstavlja mogućnosti za novu prehrambeno-prerađivačku industriju u županiji. Takvi sustavi dovode velike kompanije koje grade preradbene kapacitete, što znači i zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, a također pomažu i malim OPG-ovima da se prebace na dohodovnije kulture – zaključuje Igor Andrović.

Dodijeljeni certifikati Jamstvo da prodaju domaće voće i povrće