Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Stižu prve procjene posljedica obilnih kiša i tuča

Čak osam prirodnih nepogoda ove godine u županiji, štete veće od 400 milijuna kuna

Foto: Kristijan Toplak
Stradavale su sve poljoprivredne kulture, ali i stambeni te gospodarski objekti. Sve je počelo obilnim kišama u svibnju...

Čak osam prirodnih nepogoda pogodilo je ove godine područje Virovitičko-podravske županije, a rezultiralo je to velikim štetama na svim poljoprivrednim kulturama, ali i stambenim i gospodarskim objektima. Općinska i gradska povjerenstva slala su svoja izvješća o štetama.

Obilna kiša i tuča

Ovu je županiju prvo zadesila obilna kiša u svibnju, zbog koje je prirodna nepogoda proglašena 11. lipnja. Županijsko Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda izvršilo je formalnu, računsku i logičku kontrolu dostavljenih izvješća od strane gradskih/općinskih Povjerenstava i potvrdilo štetu od prekomjernih padalina u ukupnom iznosu od 322,570.447 kuna.

Među najuspješnijima su u državi Razvojnoj agenciji VIDRA 17,2 milijuna kuna za savjetovanje i pomaganje u pripremi projekata EU

Druga prirodna nepogoda također je uzrokovana prevelikom količinom oborina, a proglašena je 2. srpnja. Zadesila je općinu Čačinci, a izazvalo je to znatnu štetu na poljoprivrednim kulturama koja je procijenjena prvim priopćenjem na 5.000.000 kuna.

Treća prirodna nepogoda uzrokovana tučom pogađa općinu Pitomača, proglašena je 3. srpnja te se ukupna šteta prvim priopćenjem procjenjuje na 5,000.000 kuna.

Četvrta nepogoda također je tuča, koja pogađa općinu Čađavica te je proglašena 8. srpnja. Prva procijenjena šteta u tom slučaju doseže 9,150.000 kuna. Peta prirodna nepogoda koja je pogodila županiju uzrokovana je olujnim i orkanskim vjetrom. Proglašena je 9. srpnja, za općine Pitomača i Špišić Bukovica, gdje su nastradale sve poljoprivredne kulture te objekti. Prvim priopćenjem šteta je u tom kraju procijenjena na 16,000.000 kuna. Šesta prirodna nepogoda, obznanjena 25. srpnja, izazvana je tučom na području općine Pitomača, a prva procjena štete je 15,000.000 kuna.

Nikad toliko gotovih projekata Virovitičko-podravske županije kao ovoga ljeta U tri nova poduzetnička inkubatora besplatno će se useliti 47 stanara

Ponovno stradala Pitomača

Sedma i osma prirodna nepogoda pogađaju ponovno područje općine Pitomača, i to olujni i orkanski vjetar te tuča koje uzrokuju štetu na poljoprivrednim kulturama, gospodarskim objektima i opremi. Nepogode su proglašene 31. srpnja te ukupna prva procjena šteta za obje iznosi 30,000.000 kuna.

Iz svega navedenoga, vidljivo je da su posljedice za javni i gospodarski život velike, jer procijenjena šteta od svih prirodnih nepogoda koje su zadesile Virovitičko-podravsku županiju tijekom 2019. godine iznosi čak oko 400 milijuna kuna.

Kada se napišu konačna izvješća za sve prirodne nepogode, postoji vjerojatnost da će ta brojka biti i veća.

Virovitičko-podravska županija skrbi i o starijima i o djeci Za razvoj palijativne skrbi i borbu protiv pretilosti djece od Ministarstva stiglo milijun kuna