Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija skrbi i o starijima i o djeci

Za razvoj palijativne skrbi i borbu protiv pretilosti djece od Ministarstva stiglo milijun kuna

Foto: Kristijan Toplak
Nabavit će se i bolnički kreveti s antidekubitalnim madracima za Opću bolnicu Virovitica

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić uručili su virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću ugovor za provođenje projekta „Razvoj palijativne skrbi na području Virovitičko-podravske županije“. Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta, pripalo je time bespovratnih 491.289,66 kuna.

do 10. kolovoza Poziv za prijam u poduzetnički inkubator

Promocija zdravih navika

Partneri su Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije i Opća bolnica Virovitica.

– Potrebe za palijativnom skrbi na području Virovitičko-podravske županije rastu zbog sve većeg udjela starijih osoba. Prema popisu stanovništva iz 2011., u ukupnom broju stanovnika udio starijih od 60 godina bio je 23%. Cilj projekta je promicanje zdravlja i povećanje znanja i svijesti stanovnika o važnosti i mogućnostima ostvarivanja prava na palijativnu skrb. Gradimo vrtiće, obnavljamo i gradimo škole, ali brinemo se i skrbimo i o našim starima, jer oni su nama ostavili budućnost i naša je obveza i briga skrbiti o njima – naglasio je župan Igor Andrović.

Posjet Darka Korena U županiji se obnavljaju čak četiri dvorca

Kroz projekt će se uspostaviti Volonterski centar za palijativnu skrb, promicat će se zdrave životne navike, a sve s ciljem prevencije smrtnosti povezane s kroničnim bolestima. Provodit će se edukacije i motivirati učenici 4. i 5. razreda srednje medicinske škole za rad u palijativnoj skrbi. Nabavit će se i bolnički kreveti s antidekubitalnim madracima za OB Virovitica, a projekt će trajati 18 mjeseci. Još jedan zdravstveni projekt provodit će se na području županije. Zavod za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije Sveti Rok prijavio je projekt „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“, za što su od Ministarstva zdravstva dobili bespovratnih 500.000 kuna. Kako ističu u Zavodu, na projekt ih je potaknula činjenica da na području Virovitičko-podravske županije ima 10 posto pretile ili djece s prekomjernom težinom, što je doduše u okviru hrvatskog prosjeka, ali i dalje predstavlja problem.

Humanitarna akcija Lige protiv raka Mobilni ultrazvuk u virovitičkoj bolnici

S početkom škole

– Ovim projektom obuhvatit ćemo mlade, školsku djecu, ali i ostalo stanovništvo naše županije. Cilj je educirati ih kako se pravilno i zdravo hraniti. Projekt počinje sa školskom godinom – kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo VPŽ Miroslav Venus. 

smjer drvodjeljski tehničar dizajner Nakon dvije godine 'pauze' Tehničku školu Virovitica pohađat će 20 učenika