Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Nikad toliko gotovih projekata Virovitičko-podravske županije kao ovoga ljeta

U tri nova poduzetnička inkubatora besplatno će se useliti 47 stanara

1/4
Foto: Kristijan Toplak
Završen je i sustav navodnjavanja Đolta, kojim će se navodnjavati 200 hektara površine

Nikad toliko gotovih projekata Virovitičko-podravska županija nije imala kao ovog ljeta. Kraj ljeta i jesen znatno će promijeniti sliku županije, koja 3. rujna obilježava svoj dan. Europskim sredstvima završeni su radovi na tri poduzetnička inkubatora – u Pitomači, Slatini i Orahovici, a nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Investicija je to od oko 30 milijuna kuna, a njome će se otvoriti 47 poslovnih prostora koje će budući poduzetnici koristiti potpuno besplatno jer će ih plaćati Županija. Projekt je to koji željno očekuju upravo poduzetnici početnici u Orahovici, Slatini i Pitomači.

Priznanje Graševini Podruma Vineda oznaka Hrvatske kvalitete

Pokretačka snaga

– Kada smo sagradili Poduzetnički inkubator u Virovitici, vidjeli smo velik interes mladih poduzetnika iz ostalih krajeva naše županije i zato smo odlučili takve sagraditi i u Orahovici i Pitomači te Slatini. Bit će to vjetar u leđa svim poduzetnicima na tom području. Poduzetnički inkubator u Virovitici, prisjetimo se, mnogim je tvrtkama otvorio vrata poduzetništva, a nekad tvrtke s nekoliko zaposlenih, danas su otvorile nove pogone s desecima novozaposlenih. Ti su poduzetnički inkubatori pokretačka snaga za buduće poduzetnike ili obrtnike – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Do rujna će biti gotovi i radovi na aneksu B1 Opće bolnice Virovitica. Time će bolnica u novoj zgradi dobiti histopatološki, citološki i biokemijski laboratorij te internističku dnevnu bolnicu. Dio je to europskog projekta "Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica", vrijednog 50 milijuna kuna, koji je napisala Razvojna agencija VIDRA. Već je postavljena potrebna oprema s kojom je moguće 20 posto više operativnih zahvata.

– Smanjit ćemo tako liste čekanja, kao i broj akutnih kreveta te istovremeno povećati funkcionalnost dnevnih bolnica, ali i pacijentima dati bolju i kvalitetniju uslugu – naglasio je Andrović.

Energetska obnova u Slatini Dom zdravlja dobit će novo ruho

Nova škola u Bakiću

Završen je i sustav navodnjavanja Đolta, kojim će se navodnjavati 200 hektara površine. Ovaj sustav, uz sustav Novi Gradac – Detkovac koji se još gradi, vrijedan je 55 milijuna kuna, a njime će se natapati 1000 hektara plodne ravnice. Time će Virovitičko-podravska županija imati gotovo 2500 hektara navodnjavanih površina, a u budućnost se, kroz nove sustave, planira natapanje 6000 hektara.

Uskoro se očekuje i završetak projekta uređenja perivoja kod Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, a kroz mjesec dana otvorit će se Sportsko-rekreacijski centar u Kapela Dvoru, kod Heritage hotela Kurija Janković. S novim sadržajima, uz wellness, saune, nove prostore kojima će se poboljšati uvjeti za razvoj cikloturizma i svlačionice, Kurija Janković će nastaviti s povećanjem broja dolazaka i noćenja turista.

Prvi dan nastave posebno će pamtiti djeca u Bakiću koja će dobiti novu područnu školu. To je 31. škola na području Virovitičko-podravske županije koja je izgrađena u posljednjih desetak godina.

Među najuspješnijima su u državi Razvojnoj agenciji VIDRA 17,2 milijuna kuna za savjetovanje i pomaganje u pripremi projekata EU

Centar za istraživanje mljekarstva i TIC

Nedavno je župan Igor Andrović potpisao ugovore za gradnju dvaju kapitalnih projekata Virovitičko-podravske županije financirana novcem EU. To je Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, vrijedan 20,908.966 kuna. Adresa će mu biti u Poduzetničkoj zoni III. u Virovitici. Bit će to najznačajniji razvojni projekt županije. On će ponuditi razvoj poljoprivrede i stočarstva, ponajprije županije, ali i kontinentalne Hrvatske.

Drugi je projekt gradnja Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici, za koji je također potpisan ugovor, a vrijednost radova iznosi 15,554.354 kune. On će biti opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom, a znanstvene će institucije u njemu provoditi istraživačko-razvojne projekte iz poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije.

Virovitičko-podravska županija skrbi i o starijima i o djeci Za razvoj palijativne skrbi i borbu protiv pretilosti djece od Ministarstva stiglo milijun kuna

U vrhu države po povlačenju novca iz EU

Prema podacima Ministarstva financija, Virovitičko-podravska županija je, gledajući 2018., treća u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU. Po stanovniku povukli su 174,2 kune. Inače, na području županije trenutačno se provode 54 projekta vrijedna 438,8 milijuna kn, a VIDRA je samo lani u suradnji sa Županijom, općinama, poduzetnicima i gospodarstvenicima, poljoprivrednicima provela 251 projekt, vrijednosti veće od 116 milijuna eura.

Natjecanje Najbolji orači u županiji su otac i sin Šebalj