Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
U tri godine 450 građana dobilo ukupno 250.000 eura iz proračuna županije

Za obnovljive izvore energije dodijeljeno 111,7 tisuća eura

storyeditor/2024-06-06/dodjela_potpore_obnovljivi_izvori_energije_2024___3_.jpg
Foto: Varaždinska županija ODLUKE o dodjeli bespovratnih sredstava župan Stričak uručio je u atriju Županijske palače. Dobio ih je 161 korisnik
S obzirom na veliki interes građana za poboljšanje energetske učinkovitosti njihovih domova, sljedeće godine sredstva će se minimalno udvostručiti, najavio je župan Anđelko Stričak

Sedmi dan nakon što je županija objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama bila su iskorištena sva za ovu namjenu planirana sredstva, ukupno 111.702 eura, u konačnici raspoređena na 161 korisnika. Njima je u atriju Županijske palače župan Anđelko Stričak uručio odluke o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjenih za kupnju ili ugradnju dizalica topline, fotonaponskih elektrana i drugih sustava za obnovljive izvore energije za obiteljske kuće, kao i za izradu energetskog certifikata ili glavnog projekta.

– S obzirom na to da je interes zaista velik, mogu već sada najaviti da ćemo sljedeće godine sredstva za poticanje građana za korištenje obnovljivih izvora energije minimalno udvostručiti, odnosno povećati za najmanje 100 posto. Treba istaknuti da je na području zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije najvažniji i najveći projekt Varaždinske županije projekt gradnje geotermalne elektrane na području Općine Mali Bukovec. Uz to provodimo program DiZel – digitalno i zeleno, u sklopu kojeg na naše škole, dakle na objekte u javnom vlasništvu, postavljamo solarne elektrane. Prošle godine postavljeno ih je 13, a u ovoj godini pripremamo još desetak takvih investicija – rekao je župan čestitavši svim građanima koji su odlučili uložiti sredstva u poboljšanje energetske učinkovitosti svojih obiteljskih kuća.

Struja za cijelu godinu

Među onima koji su dobili potporu bio je i Neven Furjan iz Brezja Dravskog u općini Cestica koji je na obiteljsku kuću već instalirao solarnu elektranu.

– Nisam se uspio prijaviti na državni natječaj, ali onda sam vidio da je Varaždinska županija raspisala Javni poziv s jako dobrom mjerom. To nam je donijelo uštedu od 1400 eura. Na obiteljsku kuću instalirali smo solarnu elektranu snage osam kilovata čime zadovoljavamo gotovo sve godišnje potrebe za električnom energijom u našem domaćinstvu – zadovoljan je Furjan.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen kaže da je za svaku pohvalu to što su već sedmi dan od objave Javnog poziva bila iskorištena sva sredstva planirana za ovu namjenu jer to pokazuje da su građani zainteresirani i ulažu u energetsku učinkovitost, u čemu ih Županija podržava i potiče.

Tri mjere potpora

– I dok smo lani sredstva povećali 60 posto, ove godine smo iz proračuna izdvojili dodatnih 10-ak posto. Potpore su se mogle ostvariti kroz tri mjere, za izradu energetskog certifikata, za što se moglo dobiti maksimalno 200 eura, zatim za izradu glavnog projekta za što je najveći iznos bio 500 eura te za kupnju ili ugradnju sustava za obnovljive izvore energije, za što je najveća potpora bila 1000 eura. Svaki pojedinac mogao je dobiti ukupno 1700 eura bespovratnih sredstava. Gledamo li posljednje tri godine, Županija je iz proračuna izdvojila 250.000 eura, a potpore je dobilo 450 građana – izvijestio je Darko Majhen.

storyeditor/2024-06-07/zagrebacka_bb_fo.jpg U školama Zagrebačke županije preventivna edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu 'Program prometne kulture za najmlađe' proveden u 31 osnovnoj školi Proteklog vikenda u Samoboru je održan i 31. XCO, najstarija biciklistička utrka u Hrvatskoj te jedna od najstarijih u Europi Najstarija utrka u Hrvatskoj Biciklistička karavana u Samoboru U ime Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije d.o.o., koji je nositelj konzorcija BiViP 5.0, direktorica Neda Martić potpisala je Sporazum o provedbi programa akceleracije Akceleratori Pomoć novim poduzećima za izlazak na tržište