Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
U punom sjaju arboretum bi trebao biti 2026., uoči 80. obljetnice njegove zaštite

Za obnovu arboretuma Opeka odobreno 6,6 milijuna eura

storyeditor/2024-08-14/1_GLAVNA_arboretum_dvorac_opeka_2024.jpg
1/4
Foto: Varaždinska županija U kompleksu uz dvorac grof Marko Bombelles u 19. je stoljeću oblikovao perivoj koji se prostire na 23 hektara, a koji je 1947. zaštićen kao prvi spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj
Duž arboretuma bit će uređene staze, postavljene klupe, stolovi i vrtni paviljoni, pozornost najmlađih plijenit će igrališta u obliku kukaca, a uz jezero će se svi moći odmoriti na drvenim ležaljkama

Za projekt Varaždinske županije "Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija", procijenjene vrijednosti 10,3 milijuna eura, odobrena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 6,587.525,20 eura putem poziva Ministarstva turizma i sporta "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti".

Projekt revitalizacije

Ljepota i posebnost arboretuma, koji je sredinom 19. stoljeća oblikovao tadašnji vlasnik grof Marko Bombelles, bili su presudni da se 1947. godine donese odluka o njegovoj zaštiti. Time je perivoj u Općini Vinica postao prvi zaštićeni spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Svjesni vrijednosti i važnosti arboretuma Opeka za cijelu Hrvatsku, ali i srednju Europu, u Varaždinskoj županiji pokrenuli su projekt kojim se predviđa revitalizacija, uređenje i interpretacija parkovne baštine i dendrološke zbirke. Partneri u projektu su Javna ustanova Priroda Varaždinske županije i županijska Turistička zajednica, dok je stručnu pomoć u pripremi pružila županijska Javna ustanova za regionalni razvoj.

– U ovom kompleksu je, uz prekrasni dvorac, najvredniji arboretum. Ako imate sredstava, dvorac sagradite ili obnovite, ali da biste imali ovakav perivoj, trebate čekati stotinjak godina da drveće naraste. Do kraja kolovoza trebali bi biti završeni radovi na obnovi i rekonstrukciji dvorca Opeka, a potom započinjemo s provedbom projekta. Arboretum bi trebao dobiti novi sjaj do sredine 2026. godine, što će biti najljepši poklon uoči obilježavanja 80. obljetnice njegove zaštite. Slijedi provođenje javne nabave, za koju se nadamo da će biti završena do kraja godine, a potom počinju radovi – istaknuo je župan Anđelko Stričak, zahvalivši Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću, ministru turizma i sporta Tončiju Glavini, saborskom zastupniku Predragu Štromaru, kao i svima koji su radili na pripremi projekta te pokojnom načelniku Općine Vinice Marijanu Kostanjevcu koji je za ovo živio.

Župan Anđelko Stričak sa suradnicima predstavio je projekt revitalizacije arboretuma Opeka
Foto: Varaždinska županija Župan Anđelko Stričak sa suradnicima predstavio je projekt revitalizacije arboretuma Opeka

Danas u arboretumu raste 2900 pojedinačnih primjeraka stabala i grmlja iz raznih dijelova svijeta, a njihova zaštita, sanacija i očuvanje, kao i sadnja 279 novih stabala i više od 12.000 grmova posebno su važan dio projekta.

– Arboretum će imati osam cjelina – prostor za izložbe na otvorenom, senzorni vrt, parterno uređeni vrt ispred dvorca, šumski dio, livadu s bazenom, jezero te povrtnjak i voćnjak, a unutar svake od tih cjelina moći će se odvijati različite aktivnosti. Svrha je stvoriti turističku destinaciju o kojoj će svi govoriti i doći je posjetiti. Posebno bih naglasio senzorni vrt koji je osmišljen ponajprije za osobe s invaliditetom, a u njemu će biti formirane uzdignute gredice visine 60 centimetara, u njihovu dohvatu. Bit će to održiva destinacija, što znači da će se prikupljati kišnica, reciklirati otpadne vode, postaviti fotonaponske ćelije – rekao je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

Turistički potencijal

Napokon će biti uređene staze u cijelom perivoju koji se prostire na površini od 23 hektara, a uz koje će biti postavljene klupe, stolovi, ali i vrtni paviljoni. Bit će tamo i tri sjenice, od kojih jedna u sklopu vozila na električni pogon koje će biti u službi posjetitelja. Uređen će biti prostor za izložbe na otvorenom i vrtne manifestacije, ukrasni povrtnjak i voćnjak, a svi posjetitelji moći će uživati i uz jezero gdje će biti postavljene drvene ležaljke. U nekadašnjem bazenu izrazite akustičnosti nalazit će se pozornica za glazbene izvedbe, a pozornost najmlađih plijenit će dječja igrala u obliku kukaca. Arboretum Opeka imat će info-točku za posjetitelje smještenu u Vrtlarevoj kući, zdanju koje je također zaštićeno kulturno dobro. U njoj će se nalaziti suvenirnica, a uz nju sjenica u kojoj će biti tzv. jednostavno ugostiteljstvo.

– Kad nakon dvije godine arboretum zasja u punom sjaju, imat ćemo što pokazati našim turistima. Spomenut ću samo veliki mamac za one najmlađe: na prekrasnoj cvjetnoj livadi bit će postavljene velike drvene skulpture u obliku kukaca poput mrava i skakavaca. Arboretum i obnovljeni dvorac Opeka bit će jedna od važnijih turističkih destinacija u Varaždinskoj županiji – rekao je direktor županijske Turističke zajednice Goran Mališ.

storyeditor/2024-08-16/PXL_150324_111700867.jpg Vozni park nedavno je obogaćen novim kombijem za prijevoz vatrogasaca Gase požare i spašavaju živote, a obučavaju se u 'svemirskom' domu storyeditor/2024-08-16/MZB__1_.jpg Tijekom 50 godina služenja ostavio je neizbrisiv trag u župama Vlč. Markač u Svetoj Mariji i Goričanu proslavio 50 godina svećeništva Sporazum DNŽ – Ston Centar za hipoterapiju i rehabilitaciju