Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Tijekom 50 godina služenja ostavio je neizbrisiv trag u župama

Vlč. Markač u Svetoj Mariji i Goričanu proslavio 50 godina svećeništva

storyeditor/2024-08-16/MZB__1_.jpg
Foto: Međimurska županija Vjernici Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji okupili su se na "zlatnoj" svetoj misi vlč. Pavla Markača koji je u toj župi, u kojoj je 22 godine bio župnik, slavio 50 godina svećeništva i služenja Božjem narodu

Vjernici Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji okupili su se na "zlatnoj" svetoj misi vlč. Pavla Markača, koji je u toj župi, u kojoj je 22 godine bio župnik, slavio 50 godina svećeništva i služenja Božjem narodu uz geslo "Žetva je velika, a radnika je malo". Uz brojne župljane, vjernike, rodbine i prijatelja, svetoj misi prisustvovao i međimurski župan Matija Posavec te predsjednica Općinskoga vijeća Svete Marije Gabrijela Jakupek Tokar.

Propovijed je održao vlč. Darko Kelemenić iz Župe svetog Jurja u Trnju, koji nakon 25 godina vođenja ove župe odlazi na novu dužnost u Pitomaču. Rekao je da je vlč. Markač vjerno služio svojoj zajednici, uvijek stavljajući potrebe drugih ispred svojih. Njegov rad, žrtva i predanost bili su primjer svima, a njegov duh služenja trajno će, kazao je, ostati u srcima vjernika. U ime župljana vlč. Markaču zahvalila je Anđela Frančić, koja je u svom govoru istaknula koliko je vlč. Markač bio važan za cijelu zajednicu. – Kristu služiti – to je nad sve časti. Njega Ijubiti – nema veće slasti. Njega slijediti – to je veličina. Sve drugo je varka i taština! – rekao je uz ostalo vlč. Markač. Tijekom 50 godina služenja ostavio je neizbrisiv trag u župama u kojima je djelovao. Rođen je 7. rujna 1948. godine u Goričanu, a 1974. zaređen je za svećenika. Bio je kapelan u Utrinama i Zapruđu te u Hrnetiću i na Baniji. Kao župnik vodio je župe Imbriovec, Legrad, Sveti Đurđ, kao i Župu Presvetoga Trojstva u Nedelišću i Župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji i to od 1998. do odlaska u mirovinu 2020. godine. Od 2020. godine živi u svećeničkom domu u Varaždinu. Zaslugom vlč. Markača sagrađene su crkve i kapele te tiskano nekoliko monografija župa, koje su ostale svjedočiti o životu tih sredina. Tijekom srpnja zlatne mise vlč. Markač služio je u Strugi, u kapeli posvećenoj svetoj Ani, u čijoj je gradnji nekada sudjelovao, te u Imbriovcu, a 50. godina svećeništva proslavio je i u svom rodnom Goričanu. 

storyeditor/2024-08-16/IMG-20240816-WA0001.jpg Aktivnosti vinkovačkih braniteljskih udruga Dom hrvatskih branitelja otvorio nam je niz mogućnosti storyeditor/2024-08-16/Logorasi_1.jpg Logori Stajićevo, Begejci i Niš Sjećanje na najveću razmjenu zarobljenika u Domovinskom ratu storyeditor/2024-08-15/PXL_140824_119039933.jpg Svi su u Klis dobrodošli, ali uz uvjet da poštuju naša pravila i tradiciju Vetma: "Mi smo prolaznici, ako izgubimo prostor, sve smo izgubili"