Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
I u 2021. godini Petrinju očekuju veliki projekti

Za obnovu gradske tržnice 7,7 milijuna kuna

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Gradska tržnica iduće će godine biti rekonstruirana u potpunosti

Grad Petrinja i iduće godine planira mnoge projekte koji će se većinom financirati iz europskih fondova, nastavljajući tako praksu grada predvodnika u takvim projektima.

S 35 glasova za i šest protiv izglasan je proračun Županije za 2021. godinu, za koji je župan rekao da je realan i izbalansiran izglasan je proračun Za izgradnju u školstvu 92, a za energetske obnove 50 mil. kuna

Među važnijima je rekonstrukcija postojeće gradske tržnice na Trgu Petra Preradovića. Ukupna je vrijednost projekta 7,7 milijuna kuna, a financirat će se iz Intervencijskog plana za Petrinju.

– Time će se napokon, na zadovoljstvo korisnika, znatno poboljšati kvaliteta pružanja usluga, ali i sam izgled tržnice u srcu grada – ističe pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Vera Kaurin.

Prva faza obuhvaća uređenje okoliša tržnice odnosno platoa, uključujući prostor za dostavu i prostor za postavu kontejnera komunalnog otpada, hortikulturno uređenje, gradnju rampi za invalide te brojne druge radove na samoj tržnici. Druga faza predviđa postavljanje pet novih montažnih kioska.

Ostvaren i četvrti veliki projekt obnove škola Završena energetska obnova Ostvaren i četvrti veliki projekt obnove škola

Iz Intervencijskog plana financira se i gradnja multifunkcionalnog igrališta uz rijeku Petrinjčicu gdje je u tijeku natječaj za radove s procijenjenom vrijednosti od 3,8 milijuna. Projektom se, ističu u komunalnom odjelu, unapređuje kvaliteta života građana i tako se sprečava iseljavanje, povećava se mobilnost mladih ljudi, građani se okreću mobilnijem i aktivnijem načinu života. Projekt obuhvaća sadržaje za osobe s invaliditetom i s teškoćama u razvoju, a planirano je multifunkcionalno igralište (košarka-rukomet), prostor za opuštanje i rekreaciju s vježbalištem za osobe s invaliditetom te dječje igralište.

U gradnju dječjih i sportskih igrališta u Petrinji iduće se godine planira uložiti čak 20 milijuna kuna, osobito u petrinjskim selima.

NAKON IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE OBNOVLJENA JE I ŠKOLSKA ZGRADA Za obnovu školske zgrade 3,2 milijuna kn

Od velike važnosti za stanovnike bit će rekonstrukcija i gradnja nerazvrstanih cesta u gradu Petrinji i naselju Mošćenica u vrijednosti od čak 50 milijuna kuna, ali i rekonstrukcija šumskih putova do razine makadama, s uređenom kanalskom infrastrukturom za oborinsku odvodnju, kojim bi se povezali Cepeliš, Hrastovica i Petrinja. Dužina trase iznosi 3,8 kilometara, a procijenjena vrijednost je 3,200.000,00 kuna.

– Želimo stvoriti i nova mjesta za odmor i druženje za sve generacije, stoga za projekt uređenja zelenih oaza na području grada očekujemo 1,5 milijun kuna kojima bismo uredili zelene oaze na javnim površinama koje će biti centralne točke inovativnih uređenja na nekoliko lokacija – pojašnjava pročelnica Kaurin.