Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Za oboljele od psorijaze osigurano 82.290 eura

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Zagrebačka županija financirat će usluge bolničkog liječenja u Specijalnoj bolnici Naftalan za branitelje, dobrovoljne vatrogasce i stanovnike tog područja

S 82.290 eura Zagrebačka županija financirat će u ovoj godini usluge bolničkog liječenja u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić-Gradu za hrvatske branitelje, dobovoljne vatrogasce te stanovnike s područja županije koji boluju od psorijaze.

Rehabilitacija

Medicinska rehabilitacija u trajanju od 10 dana bit će osigurana za 120 hrvatskih branitelja i 21 dobrovoljnog vatrogasca dok će liječenje u trajanju od 14 dana biti osigurano za 30 pacijenata koji imaju psorijazu. Ugovore za tu namjenu ravnatelju SB Naftalan Goranu Maričiću uručio je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

– Riječ je o jednom od programa Zagrebačke županije kroz koji je u posljednjih pet godina prošlo više od 700 naših žitelja, što najbolje svjedoči o tome da ima interesa, ali još više o tome da naši žitelji imaju povjerenje u kompletnu medicinsku skrb Specijalne bolnice Naftalan – rekao je Kolarec.

Pravo na besplatno liječenje u sve tri kategorije mogu ostvariti osobe s prebivalištem na području Zagrebačke županije s odgovarajućom medicinskom dokumentacijom, odnosno mišljenjem i nalazom liječnika specijalista o potrebi bolničkog liječenja. O opravdanosti i terminima liječenja odlučit će liječničko povjerenstvo SB-a Naftalan, ovisno o težini oboljenja. Zahtjev za liječenje podnosi se Specijalnoj bolnici Naftalan, a obrazac zahtjeva s podacima o obveznoj dokumentaciji dostupan je na internetskoj stranici Zagrebačke županije. U svrhu što boljeg rasporeda i dodjele termina liječenja, iz županije pozivaju sve zainteresirane da svoje zahtjeve dostave Specijalnoj bolnici Naftalan do 1. lipnja, a potom će povjerenstvo prema kriteriju težine oboljenja odlučiti o terminu liječenja, uz davanje prednosti osobama koje tijekom prethodne godine i nisu već koristile usluge liječenja u Ivanić-Gradu.

– Svake godine program realiziramo u cijelosti, a kako bi se omogućilo što većem broju ljudi da kroz njega prođu, prednost se daje osobama koje u tijeku prethodne godine nisu koristile usluge liječenja – rekao je Maričić, ravnatelj ustanove specijalizirane u liječenju kožnih bolesti, posebno psorijaze i neurodermitisa, ali i upalnih procesa u zglobovima poput reumatoidnog i psorijatičkog artritisa te u rehabilitaciji nakon ortopedskih operativnih zahvata kao i u zalječenju opeklina.

Preventivni program

Uz ovaj, dodijeljen je i ugovor kojim će Zagrebačka županija sufinancirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, koji provodi Naftalan u suradnji s Ljekarnama Zagrebačke županije, a za to je u proračunu u 2023. godini osigurano nešto više od devet tisuća eura.

Izložba u Ekoparku Krašograd Inspiracija su im bijele rode, a autori su profesionalci i amateri Prvašići udžbenici Za školske obveznike Od petka počinju upisi djece u prvi razred osnovne škole ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Zaprešiću najviše sredstava za obnovu, ima i najveće štete