Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Zaprešiću najviše sredstava za obnovu, ima i najveće štete

Foto: Zagrebačka županija
Sredstva su dodijeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije

U kompletnu obnovu vrijednu 4,34 milijuna eura, koju u cijelosti financira Zagrebačka županija, uskoro ide i zgrada suda, gruntovnice i katastra u Zaprešiću, koja je teško stradala u petrinjskom potresu u prosincu 2020. godine. Ugovor za tu namjenu potpisali su prije nekoliko dana župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk. U zgradi koja će se obnavljati Zagrebačka županija imala je sjedište svoje ispostave.

Potpisano 75 ugovora

Sredstva su dodijeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije, koji je raspisan u travnju prošle godine, a za što je kroz decentralizirana sredstva do kraja 2024. godine osigurano nešto više od 21 milijun eura.

– Do sada smo potpisali 75 ugovora ukupne vrijednosti 16,6 milijuna eura i vjerujem da će nas ta pomoć Vlade RH pratiti i kasnije, kako bismo obnovili sve javne objekte. Najveći dio sredstava do sada je otišao u Zaprešić s obzirom na to da su tamo i najveće štete od potresa. Prošle godine potpisali smo ugovore za obnovu zgrade Pučkog otvorenog učilišta, za projektnu dokumentaciju, elaborate te sanaciju škole, a kad k tome dodamo ovaj ugovor, riječ je o ukupno 7,6 milijuna eura – rekao je župan Kožić.
Zahvalivši Zagrebačkoj županiji na dodijeljenim sredstvima, gradonačelnik Turk kazao je kako radovi na obnovi Pučkog otvorenog učilišta dobro napreduju, a da su se novim ugovorom stvorili preduvjeti i za raspisivanje natječaja za obnovu zgrade suda.

– Obnova obje zgrade izrazito je važna za Grad Zaprešić i za naše stanovnike. Teško smo našli privremene adekvatne lokacije za izmještanje službi i svi jedva čekamo povratak u obnovljene zgrade – poručio je gradonačelnik Turk. Spomenuo je gradonačelnik i problem oštećenih stambenih zgrada.

– Iako Grad Zaprešić nije aktivni nositelj obnove zgrada u privatnom vlasništvu, od početka je aktivni sudionik. Potaknuli smo i podržali vlasnike stanova da ne čekaju organiziranu obnovu, već da krenu u samoobnovu koju će država sto posto financirati, i to tako što smo umjesto njih preuzeli financiranje troškova za brze preglede, elaborate i projekte obnove – podsjetio je gradonačelnik Turk.

Radovi uskoro počinju

Zasad su izdana rješenja Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje o isplati novčane pomoći za obnovu zgrada na brojevima 13 i 17 pa će uskoro i ondje početi radovi. Govoreći o obnovi, župan Kožić osvrnuo se na gotovo 64 milijuna eura koji se u ovom trenutku ulažu u prometnu infrastrukturu za sanaciju klizišta, mostova te županijskih i lokalnih cesta na 250 punktova, a za što su sredstva osigurana iz Fonda solidarnosti Europske unije.

– Na cestama diljem županije niz je obilaznih pravaca i privremenih regulacija, a ovim putem molimo sve naše žitelje za strpljenje u prometu – poručio je Kožić.

Podsjetimo, u sklopu projekta vrijednog 29,607.406,68 eura, za koji je Županijska uprava za ceste na natječaju Fonda solidarnosti EU dobila 28,526.890,11 eura bespovratnih financijskih sredstava, sanirat će se 35 cestovnih klizišta, 32 mosta i propusta te dionice 29 županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine od oko 60 kilometara.

Odluke Županijske skupštine Zagrebačke županije Za sanaciju gubitaka zdravstvenih ustanova 1,6 milijuna eura Sadea Bećirović ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Sadea Bećirović i Dino Šimunec najbolji sportaši ZAGREBAČKA ŽUPANIJA 'Ruža Zagrebačke županije' za najbolje u turizmu