Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Potpisani ugovori s korisnicima mjera iz programa Grada Kutjeva

Za poticanje razvoja gospodarstva više od milijun kuna, u 2019. otvoreno 17 novih obrta i poduzeća

1/2
Foto: Grad Kutjevo
U vijećnici Grada Kutjeva održano je potpisivanje ugovora s korisnicima mjera Programa poticanja razvoja gospodarstva Grada 2018. – 2020. godine za 2019. godinu

U vijećnici Grada Kutjeva održano je potpisivanje ugovora s korisnicima mjera Programa poticanja razvoja gospodarstva Grada 2018. – 2020. godine za 2019. godinu. Program se sastoji od sedam različitih mjera za koje su osigurana sredstva u gradskom proračunu, a u ovom krugu potpisivani su ugovori za mjere 1,4,5 i 6.

Sportski klubovi osvjetlali obraz Nezaboravna jesen kutjevačkog sporta: Nogometaši, džudaši i šahisti pišu povijest

Raste broj obrta

Na javni poziv Grada za Mjeru 1 – sufinanciranje doprinosa iz plaće za svakog novozaposlenog radnika s prebivalištem na području Kutjeva javilo se šest prijavitelja za ukupno 12 novozaposlenih. Na Mjeru 4 – sufinanciranje samozapošljavanja iznosom od 30 tisuća kuna jednokratno se javilo osam korisnika. Na mjeru 5 – turistički kapaciteti prijavila su se dva nova prijavitelja s 26 novih ležaja. U Mjeri 6 – Gospodarska zona interes su pronašla dva prijavitelja kojim su isplaćene potpore za gradnju i adaptaciju prostora u gospodarskoj zoni. Za Mjere 2,3 i 7 osigurana su sredstva koja će korisnici moći koristiti bez potpisivanja ugovora.

Podsjećamo da je u prvom krugu isplaćeno 280 tisuća kuna, a sada će za svih sedam mjera biti isplaćeno još 750 tisuća kuna što je ukupno više od milijun kuna za poticanje razvoja gospodarstva. Ukupno je u 2019. otvoreno 17 novih obrta, odnosno poduzeća, zaposleno 18 osoba kojima se sufinanciraju doprinosi, uređeno 26 novih ležaja, uređuju se dva poslovna objekta u gospodarskoj zoni, nadalje za više od 60 korisnika sufinancirano je osiguranje te će u konačnici više od 30 korisnika koji se bave stočarstvom ili svinjogojstvom dobiti potporu za uzgoj.

Gužva u vinogradima Berba grožđa u Kutjevu

U kutjevačkoj gradskoj upravi svjesni su najvećeg problema svoje sredine, a to je odlazak sve većeg broja stanovnika, posebice onih mladih i radno aktivnih. Upravo zato proračunska su sredstva odlučili usmjeriti na razvoj gospodarstva te malog i srednjeg poduzetništva. Kao rezultat takve inicijative nastao je Program poticanja gospodarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine

– Gospodarstvenici su temelj funkcioniranja grada. Lijepo je vidjeti da raste broj novootvorenih obrta, kao i samozapošljavanja – rekao je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Preuzeli troškove

On je izrazio želju za daljnjim napretkom i razvojem tvrtki i obrta kako bi se broj zaposlenih ljudi još više povećavao. Pravnik Josip Pavković dodatno je pojasnio tumačenje ugovora s pravne strane te istaknuo kako je Grad Kutjevo preuzeo i troškove solemnizacije koje bi pojedini korisnici morali sami plaćati. Na taj način Grad im je dao još veći poticaj i pomoć pri razvoju i pokretanju vlastitih poslova i obrta.