Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
UNATOČ PANDEMIJI DIO PROJEKTA REALIZIRAN

Za potrebe u školstvu u proračunu osigurano više od 105 milijuna kuna

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Od ukupnog iznosa 41,4 milijuna kuna bit će usmjereno osnovnim i srednjim školama kojima je županijska uprava osnivač

Za provedbu Programa javnih potreba u školstvu na području Brodsko-posavske županije u 2021. godini osiguran je iznos od 105,4 milijuna kuna, od kojih će 41,4 milijuna kuna decentraliziranih sredstava biti usmjereno osnovnim i srednjim školama kojima je županijska uprava osnivač.

UGRAĐUJE 4260 RASVJETNIH TIJELA Rasvjetu nove bolnice radi lokalna tvrtka

Iz tih sredstava županija će iduće godine s 500 tisuća kuna sufinancirati gradnju OŠ Milana Amruša.

Natječaj Ministarstva

Za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, prema programu, bit će osigurano 17 milijuna kuna, a u idućoj će godini županijska uprava izdvojiti i 1,1 milijun kuna za stipendiranje 120 redovnih studenata, dva milijuna kuna za sufinanciranje rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu te 380 tisuća kuna za sufinanciranje željezničkog prijevoza 423 redovna studenata. Europskim sredstvima u iznosu od gotovo 18 milijuna kuna bit će sufinancirani projekti energetske obnove u obrazovanju, odnosno Tehničke, Srednje medicinske te Obrtničko-tehničke škole u Slavonskom Brodu kao i Gimnazije Nova Gradiška te novogradiške OŠ Ljudevita Gaja.

– Za 2021. godinu planirali smo i investicije od općeg interesa za županiju, kao što je gradnja OŠ Milana Amruša, kojoj nismo osnivač, ali ima puno djece izvan Slavonskog Broda. Natječaj raspisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja te financira projekt u većinskom udjelu, a mi bismo se pridružili osnivaču škole, Gradu Slavonskom Brodu, i sudjelovali u troškovima gradnje – kazala je privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović.

Preusmjeravanje sredstava

Ona je istaknula da su programi javnih potreba u školstvu, kulturi te sportu i tehničkoj kulturi planirani s nadom da će se situacija s epidemijom smiriti, a započeti projekti nastaviti. 

PRORAČUN 6 POSTO VEĆI OD LANJSKOG Počinje gradnja novog vrtića, nastavak radova na aglomeraciji, “Forest ride”...

– Unatoč sasvim drukčijoj situaciji u 2020. godini, dobar dio projekata normalno smo realizirali, a neke smo započeli i planiramo ih realizirati u 2021. Situacija koja se odrazila na potrebu izmjene naših programa vezana je za prelazak učenika na online nastavu. Imali smo smanjene troškove prijevoza učenika srednjih škola, smanjenu realizaciju projekata usmjerenih na unapređenje kvalitete odgojno-obrazovnog rada s učenicima, pomoćnike u nastavi, prehranu učenika, školske sheme i Medni dan – istaknula je Vukašinović.