Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
razvoj turizma i gospodarstva

Za projekt uređenja Turističko-rekreacijskog centra povukli 68 milijuna kuna iz fondova EU

Foto: Grad Orahovica
Projektom će se sagraditi Centar za edukaciju koji obuhvaća odmaralište za djecu s restoranom, višenamjensku dvoranu, radionice te smještajne kapacitete na dvije etaže, 14 bungalova...

Projekt uređenja Turističko-rekreacijskog centra “Jezero-Hercegovac-Ružica grad” prošao je na natječaju u sklopu Poziva KK. 06.1.2.03 – Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema te mu je odobrena nepovratna potpora u iznosu od 68,2 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Županija u sklopu projekta ViCTour-Virtualni i kulturni turizam izradila promotivni film Oko 150.000 fotografija pretočeno je u video o ravnicama, rijekama....

Potpora Županije

Nositelj ovog 81 milijun kuna vrijednog infrastrukturnog projekta turističkog predznaka u zaštićenom prirodnom okruženju Parka prirode Papuk je Grad Orahovica, a partneri u provedbi su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije te županijska i gradska turistička zajednica.

Projekt od samog početka ima svu potporu Virovitičko-podravske županije koja ga je i uvrstila na listu strateških projekata za financiranje iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, dok je njezina razvojna agencija VIDRA s iskusnim timom za sve faze upravljanja ovako složenim projektima pružila tehničku i stručnu pomoć u vidu pisanja projekta, razrade aktivnosti i proračuna. Najveći troškovi projekta odnose se na aktivnosti Grada vezane za gradnju infrastrukture te prve faze uređenja turističkog kompleksa na poznatom orahovačkom izletištu neposredno uz kupalište Jezero, a koja je u studiji izvodljivosti cijelog obuhvata izdvojenog građevinskog područja prema prostornom planu definirana kao Edukativni centar – Škola u prirodi. Projektom će se izgraditi Centar za edukaciju koji obuhvaća više zgrada i građevina prema izdanim građevinskim dozvolama – odmaralište za djecu s restoranom, višenamjenskom dvoranom, radionicama te smještajnim kapacitetima na dvije etaže, 14 bungalova kategoriziranih kao studio-apartmani, nove sanitarije te sportska i dječja igrališta.

Jedan od omiljenih ljetnih festivala na orahovačkom Jezeru Na Ferragosto Jamu više od 20.000 ljudi ili, kako kažu domaći, pet Orahovica

Tijekom provedbe održat će se brojne aktivnosti i edukacije za što će se nabaviti raznovrsna vrijedna oprema.

Primjerice, u proračunu Grada Orahovice je i trošak nabave atraktivnog električnog turističkog vlaka koji će biti dostupan za korištenje svim posjetiteljima Edukativnog centra i izletišta.

Posebnost lokacije

U Orahovici su izuzetno ponosni na dosad odrađen posao na ovom projektu koji je vrlo zahtjevan, a posebno na činjenicu da će se europskim sredstvima financirati potencijali bogate prirodne baštine u papučkom parku. Zbog posebnosti lokacije nije bilo jednostavno ishoditi sve potrebne dozvole i odobrenja nadležnih tijela.

U Gradu drže da će projekt uređenja Turističko-rekreacijskog centra imati golem utjecaj na unapređenje turizma Orahovice i cijele Virovitičko-podravske županije te uvelike doprinijeti razvoju gospodarskih aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Novi rok Dulje prijave na edukaciju o turizmu