Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Dobili odobrenje Agencije za mobilnost i programe EU

Za projekte strukovnih škola Šibensko-kninske županije 300.000 eura iz EU

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Učenici iz svih škola kojima je odobren projekt dobit će mogućnost da praksu odrade u nekoj od europskih tvrtki, a bit će im priznata i u Hrvatskoj

Pet strukovnih škola Šibensko-kninske županije dobilo je financijske potpore za provođenje svojih projektnih prijedloga, a koje odobrava Agencija za mobilnost i programe EU. Financijska potpora za projektne prijedloge odobrava se u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020., za program Erasmus +, izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

projekt ‘Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2.faza’ Znanstvenici istražili čitavo područje estuarija rijeke Krke

Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik odobreno je tako 139.548 eura za projekt “Nove vještine za nove mogućnosti”. Projektom su obuhvaćena 64 učenika i osmero strukovnih nastavnika koji će obavljati stručnu praksu u tvrtkama, odnosno strukovnim školama, u drugim državama. Partneri na projektu su strukovne škole iz Njemačke, Španjolske i Francuske te jedna tvrtka iz Austrije. Po završetku projekta svi sudionici dobivaju dokument Europassmobilnost, a učenicima se stručna praksa u inozemstvu priznaje kao dio obvezne stručne prakse u Hrvatskoj.

Prometno-tehničkoj školi Šibenik za projekt “Koraci u budućnost” odobreno je 64.924 eura. U sklopu projekta ukupno 25 učenika ove škole dobit će priliku stručnu praksu odraditi u renomiranim europskim tvrtkama s područja za koje se učenici školuju. U mobilnosti će sudjelovati i osmero nastavnika pratitelja, koji će ostvarivati suradnju s tvrtkama i mentorima i ojačati mrežu suradnje na tržištu rada.

županijski projekt vrijedan oko 500.000 kuna Počela gradnja cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Srednjoj strukovnoj školi Šibenik za projekt “Ljepota i agroturizam” odobreno je 29.028 eura. U sklopu ovog projekta šestero budućih kozmetičara i isto toliko agroturističkih tehničara, u pratnji dvaju nastavnika, dobit će priliku stručnu praksu obavljati u Njemačkoj, gdje će boraviti u učeničkom kampusu. Osim toga, posjetit će i strukovne škole koje obrazuju učenike za njihova zanimanja po dualnom modelu obrazovanja.

Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš za projekt “Obnovljivi izvori energije – budućnost za sve” odobreno je 8810 eura. Zahvaljujući ovom projektu, drniški učenici koji se školuju za zanimanje elektrotehničar stručnu praksu obavljat će u Kranju, u Sloveniji. Osim učeničkih mobilnosti provest će se i mobilnost nastavnika iz područja elektrotehnike. Projektnom prijavom planirano je sudjelovanje ukupno petero sudionika, a mogućnost odlaska na stručnu praksu u Školski centar Kranj pružila bi se učenicima slabijeg socioekonomskog statusa. Srednjoj strukovnoj školi Kralja Zvonimira Knin za projekt „Današnja praksa – sutrašnje stvaranje” odobreno je 56.817 eura. U okviru ovog projekta 24 učenika Srednje strukovne škole iz Knina u listopadu će, zajedno sa svojim nastavnicima, otputovati u inozemstvo radi obavljanja stručne prakse.

Potpisan ugovor za obnovu zgrada Posjetiteljskog centra vrijedan 9,6 milijuna kn Kanal sv. Ante uskoro će postati prava turistička atrakcija za posjetitelje

– Svi učenici koji sudjeluju u ovom programu usvojit će nova i unaprijediti postojeća znanja i vještine – istaknuli su iz Županije.