Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Za sanaciju klizišta 4,9 milijuna eura iz Fonda EU

Foto: Zagrebačka županija
Zagrebačka županija i ŽUC iskoristili su povijesnu investiciju i priliku koja će znatno utjecati na kvalitetu lokalnih i županijskih cesta

Na većini od 47 predviđenih lokacija na kojima će se sanirati klizišta na području Zagrebačke županije potkraj prošlog tjedna započeli su radovi. Riječ je o klizištima na području grada Jastrebarskog te općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica i Pisarovina.

Za tu je namjenu iz Fonda solidarnosti EU Zagrebačka županija osigurala bespovratna sredstva. Ukupna vrijednost radova je 4,9 milijuna eura. Rok izvođenja radova je 30. lipnja. Ugovore s izvođačima radova prošli je tjedan potpisao župan Stjepan Kožić.

Radovi u šest grupa

– S obzirom na broj lokacija, radovi su podijeljeni u šest grupa. Sada potpisujemo ugovore za pet grupa u vrijednosti od 4,6 milijuna eura, a početkom ožujka bit će potpisan ugovor za posljednju grupu vrijedan 300.000 eura – rekao je pri potpisivanju ugovora župan Kožić istaknuvši kako se ove godine u prometnu infrastrukturu oštećenu potresom na području Zagrebačke županije iz Fonda solidarnosti EU ulaže gotovo 64 milijuna eura.

– Umjesto standardnih četiri klizišta godišnje, koliko si možemo priuštiti iz vlastitih sredstava, ove godine ćemo, zahvaljujući sredstvima povučenim iz Fonda, sanirati 82 klizišta. Pridodamo li tome ceste i mostove, dolazimo do investicije koju sami ne bismo realizirali u sljedećih 30 godina. Ovo nam je prilika da, zahvaljujući EU fondovima, napravimo velike stvari za Zagrebačku županiju – kazao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomislav Landeka uputivši stanovnicima županije apel za strpljenje zbog niza radova koji će podrazumijevati pojedinačna zatvaranja cesta i obilazne pravce.

– Ovo je povijesna investicija i prilika koju su Zagrebačka županija i ŽUC iskoristili, a koja će znatno utjecati na kvalitetu lokalnih i županijskih cesta – istaknuo je Landeka koji je krajem siječnja u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisao ugovore za sanaciju 35 cestovnih klizišta, 32 mosta i propusta te 29 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 60 kilometara.

Dodatna kvaliteta

– Ovo je povijesni iznos koji županija ulaže u prometnice. U prilici smo znatno obnoviti ih. Vjerujem da će to biti dodatna kvaliteta za građane, ali i gospodarstvo – rekao je župan Kožić pozvavši izvođače da se drže definiranih rokova.

U ime izvođača radova, direktor tvrtke Vodoprivreda Zagorje d.o.o. Tomislav Harapin istaknuo je kako je građevinska operativa spremna, a ravnatelj ŽUC-a Landeka rekao je kako vjeruje da neće biti problema da se radovi dovrše do zadanih rokova.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Zagrebačka županija osigurala udrugama gotovo 300.000 eura Unatoč svim teškoćama Županijski Zavod za hitnu medicinu radi besprijekorno ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ruža Zagrebačke županije za najbolje u turizmu