Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
NASTAVLJA SE POTICATI ZNANJE

Za stipendije u Zagrebačkoj županiji osigurano dva milijuna kuna

Foto: Zagrebačka županija
Brendirali smo se kao županija znanja. Rezultat je to dugog niza godina ulaganja u naš obrazovni sustav, govori župan

Knjige za vrijeme studija jako su skupe, a studenti koji dolaze iz drugih krajeva moraju plaćati i smještaj u studentskim domovima ili podstanarskim stanovima. Zbog financijskih problema mnogi su uz obrazovanje primorani potražiti i dodatan posao. No mladima koji su zadovoljili kriterije vjetar u leđa tijekom studentskog života zasigurno će dati stipendije Zagrebačke županije.

TRADICIONALNI OBILASCI Posjeti kao zahvala za sav rad i napore

Poticaj za bolje studiranje

Zagrebačka županija u školskoj i akademskoj godini 2020/2021. imat će 75 novih stipendista – 45 učenika i 30 studenata, a stipendiranje nastavlja 127 mladih koji su zadovoljili zadane kriterije. Stipendije za učenike mjesečno iznose 600 kuna, a za studente 1200 kuna i isplaćuju se svih dvanaest mjeseci u godini za što je osigurano 2,082.000 kuna. Od ukupno 45 stipendija za učenike, 20 ih je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera.

Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 25 stipendija, od čega 10 za deficitarna zanimanja. Što se tiče 30 studentskih stipendija, koliko je dodijeljeno, 15 ih je prema kriteriju izvrsnosti – od toga tri za zanimanja glazbenog smjera, 15 ih je i prema socijalnom kriteriju. Koliko stipendije puno znače žu
panijskim stipendistima, znaju i ovogodišnje dobitnice prema kriteriju izvrsnosti.

ZLATNA KUNA Dodijeljene plakete najuspješnijim tvrtkama u Županiji

– To je poticaj da i dalje budem uspješna studentica. Knjige za medicinu su dosta skupe, a treba nabaviti i dodatne materijale,
opremu… Stoga je stipendija veliko olakšanje – rekla je Anamarija Prišćan, studentica pete godine zagrebačkog Medicinskog fakulteta, iz Zdenaca Brdovečkih.

Samoborka Helena Kirschenheuter, učenica drugog razreda XV. gimnazije, ali i prvog razreda Škole suvremenog plesa Ane Maletić, stipendiju je također dobila po kriteriju izvrsnosti.

– S obzirom na to da polazim dvije škole, često sam po cijeli dan u Zagrebu. Stipendiju ću trošiti na hranu, opremu, knjige… I na dodatne materijale, s obzirom na to da ove školske godine sudjelujem i u Erasmus projektu – kaže Helena.

Brend županije znanja

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ovom prigodom upućuje iskrene čestitke novim stipendistima kao i svima onima koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja.

POMOĆ VSŽ STRADALIMA U POTRESU 'Pomoći ćemo pri obnovi obiteljskih kuća, kao i pri uvođenju instalacija'

– Brendirali smo se kao županija znanja. Rezultat je to dugog niza godina ulaganja u naš obrazovni sustav za koji smo i u 2021. godini izdvojili najveći iznos proračuna, čak 186 milijuna kuna – 40 posto ukupnog županijskog proračuna – istaknuo je Kožić. Inače, iz Zagrebačke županije za 2021. godinu je za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurano 93 milijuna kuna, čime je obuhvaćeno 13 škola i dvorana od kojih su mnoge već u fazi izgradnje i obnove.