Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
UGOVORI ZA 25 PROJEKATA

Za sufinanciranje projekata EU i ustanova Županiji 18,6 milijuna kuna

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Riječ je o projektima energetske obnove županijskih škola, njih 24 i projektu energetske obnove Doma za starije osobe u Bjelovaru

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, uz prisutnost župana Damira Bajsa, uručio je ugovore vezane za dodjelu bespovratnih nacionalnih i sredstava EU korisnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno Županiji i njenim ustanovama. Riječ je o 25 europskih projekata ukupno vrijednih 57 milijuna kuna, a odobreni iznos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU je 18,6 milijuna kuna.

Predstavljen prijedlog županijskog budžeta za iduću godinu Županijski budžet gotovo milijardu kuna veći u odnosu na 2013. godinu

Riječ je o projektima energetske obnove županijskih škola, njih 24 i projektu energetske obnove Doma za starije osobe u Bjelovaru. Time je potpuno zatvorena financijska konstrukcija za 25 projekata koji se, podsjetimo, financiraju iz europskih sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sufinanciranjem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te sredstvima Županije.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

– Usprkos činjenici da fondovi EU daju mnogo, kod energetske obnove škola daju maksimalno 60 posto. Upravo zato i postoji Program za sufinanciranje provedbe projekata EU koji je povećan na 300 milijuna. Ukupno 55 odluka od njih 325 potpisanih za cijelu Hrvatsku dolazi s područja ove županije. To je najveći rezultat što se svih županija tiče – istaknuo je državni tajnik Velimir Žunac.

Oduševljenje obnovom omogućenoj ovim putem nije krila ni ravnateljica Doma za starije osobe Bjelovar Jasmina Radojčić rekavši da je na tome zahvalno i 260 korisnika Doma i 80 zaposlenih. Taj je projekt vrijedan 13,5 milijuna kuna, od toga 7,5 milijuna kuna dolazi iz fondova EU, a gotovo četiri milijuna kuna su bespovratna sredstava. Valja istaknuti da je 2013. godine kada je Damir Bajs ponovno postao bjelovarsko-bilogorski župan, Županija imala svega jedan europski projekt.

Potpisani ugovori za dva projekta Dogovorena obnova školske dvorane i područne škole

Danas, šest godina poslije, BBŽ ima ugovoreno stotinjak europskih projekata vrijednih 700 milijuna kuna. Najveći od njih je gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, a velik dio projekata odnosni se na energetsku obnovu škola, točnije 44 projekta u koje će se u konačnici uložiti 160 milijuna kuna. Upravo po ulaganjima u školstvo Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj, a na drugom mjestu je i po povlačenju europskih sredstava za energetsku obnovu putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Potpisom ovog ugovora osiguravaju se sredstva bez kojih bi bilo vrlo teško osigurati provođenje projekata jer bi to palo u cijelosti na teret Županije, a ovako će pasti samo djelomično. Mislim da je država napravila veliki iskorak Fondom za nacionalno financiranje kojim se omogućuje zatvaranje financijske konstrukcije – napomenuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.