Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovarski hram kulture

Za uređenje Doma kulture 17 mil. kn.

Razlog povećanju planiranog iznosa naknadno je uređenje podrumskih prostorija koje se nalaze ispod bine te nabava i montaža podizne rampe koja će također biti ispod bine.

Da kulturna scena u Bjelovaru nije zapostavljena, dokazuje i energetska obnova i unutarnje uređenje bjelovarskog Doma kulture, nekadašnje židovske sinagoge. U dobar napredak obnove uvjerio se i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji je sa suradnicima i predstavnicima izvođača radova i nadzora obišao objekt koji bi trebao postati hram kulture.

Općina Vođinci dobiti će zgradu od 800 kvadratnih metara koja će osigurati kvalitetniji rad DVD-a Završetak u travnju 2021. Uređuje se zgrada DVD-a i KUD-a Vođinci te gradi parkiralište, a i građani će dobiti salu za događanja

Ukupna vrijednost radova energetske obnove objekta iznosi oko 12 milijuna kuna, a sufinanciranje iz europskog fonda iznosi 2,153.822,31 kunu, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU izdvojilo 2,773.279,22 kune. Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije te bi objekt trebao iz D prijeći u B energetski razred. Obnova unutrašnjosti stajat će oko 6,000.000 kuna, a Ministarstvo kulture u tom iznosu sudjeluje s milijun kuna.

– Radovi na Domu kulture su uznapredovali. Grad će na ovaj način nakon puno, puno godina dobiti jedan reprezentativni objekt, usudio bih se reći, hram kulture koji će postati centralno mjesto okupljanja i održavanja kulturnih sadržaja. Planirano je da do veljače završi energetska obnova koja je zaseban projekt, nakon čega slijedi dodatno uređenje. Prema trenutačnim procjenama, svi radovi bi trebali biti gotovi do 1. ožujka 2021. Sve će biti spremno za održavanje BOK festa, jedino se još trebamo nadati da će i ova epidemija do tada završiti. Mislim da smo zaslužili jedno ovakvo kazalište, jer su Bjelovar i njegovi građani itekako povezani s kulturom u bilo kojem obliku – poručio je Hrebak.

Završila energetska obnova zgrade Policijske uprave međimurske Završila energetska obnova Troškovi grijanja zgrade stare 40 godina manji za 61 posto

Dodao je i kako će cijela investicija, energetska obnova i unutarnje uređenje, koštati otprilike 17 milijuna kuna. Razlog povećanju planiranog iznosa naknadno je uređenje podrumskih prostorija koje se nalaze ispod bine te nabava i montaža podizne rampe koja će također biti ispod bine.

– Nešto malo manje od polovice iznosa dobit ćemo od fondova EU. Pretpostavljamo da će radovi biti gotovi do početka ožujka kada bi sve trebalo biti spremno za BOK fest, a nadamo se i da će korona do tada nestati. Ovakva kazališta su iznimke u najvećim hrvatskim gradovima kojima će se uskoro pridružiti i Bjelovar. S obzirom na našu tradiciju, kulturu i povezanost s kazalištem, naši građani su to zaslužili. Naravno, objekt je u prošlosti značio i jednu multikulturalnost, ali i arhitekturu. Mislim da s ovakvim objektom Bjelovar u punom smislu riječi postaje grad – kazao je Hrebak.