Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Investicijski potencijal grada Šibenika predstavljen ulagačima

Zablaće, Jadrtovac, Lozovac atraktivni za razvoj sportskog i zdravstvenog turizma

1/7
Foto: Grad Šibenik
Grad Šibenik posljednjih je godina postao primjer kada je riječ o kulturnom i održivom turizmu – rekao je gradonačelnik Burić

Investicijski potencijal grada Šibenika prezentiran je na trećem Investicijskom forumu zdravlja, sporta i turizma Adriatic regije koji je proteklog tjedna održan u hotelu Westin u Zagrebu. Investicijske mogućnosti Krešimirova grada okupljenim domaćim i međunarodnim investitorima, turoperatorima, agencijama te predstavnicima globalnih zdravstvenih organizacija i različitih tvrtki predstavio je gradonačelnik Željko Burić.

Ministar Pavić na tvrđavi Barone potpisao 17 ugovora vrijednih 100 milijuna kuna Domovi za stare i nemoćne u Šibeniku i Kninu dobili novac za obnovu

Atrakcija su i vojni kompleksi

– Zbog specifičnog geografskog položaja, izvrsnih klimatoloških uvjeta i prometne povezanosti te bogatstva prostornih mogućnosti, grad Šibenik idealna je destinacija za razvoj zdravstvenog i sportskog turizma. Područja poput Zablaća, Jadrtovca, Lozovca vrlo su atraktivna za planiranje i razvoj ovog oblika turizma koji je u svijetu jedna od najbrže rastućih grana turizma. Grad Šibenik posljednjih godina postao je hrvatski grad primjer kada je riječ o kulturnom i održivom turizmu, a vjerujem da imamo sve predispozicije i za razvoj zdravstvenog turizma. Svim zainteresiranim investitorima naša su vrata uvijek otvorena – kazao je prilikom svog izlaganja gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik, kako se dalje navodi, bilježi turistički rast prema svim pokazateljima.

Foto: Grad Šibenik

– Od 2016. do 2018. na području grada 17,12 posto je više ležaja, odnosno 38,16 posto više turističkih objekata. U dolascima gostiju u navedenom razdoblju bilježi se povećanje od 16,84 posto, a 4,65 posto u ukupnom broju ostvarenih noćenja. Prostora za napredak ima,a vidimo ga u jačanju specifičnih grana turizma, prvenstveno zdravstvenog turizma. Šibenik atraktivnim čine bivši vojni kompleksi, poput nekadašnjeg vojnog područja Gomiljak u Brodarici koje se proteže na 7,6 hektara i nalazi se u blizini obale te područje bivše vojarne Bribirskih knezova površine od gotovo 34 hektara – istaknuli su iz šibenske uprave.

– Jedan od interesantnijih prostora za razvoj grada i ulaganja je zemljište nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura. Riječ je o prostoru od 28 hektara koji se nalazi u središtu Šibenika, udaljen samo 500 metara zračne linije od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova. Bivša tvornica elektroda i ferolegura prestala je s proizvodnjom 1994., nakon demontaže i sanacije zemljišta. Nekadašnja okosnica šibenskog gospodarstva danas služi kao mjesto održavanja sajmova, koncerata i sličnih događanja. Budući da se nalazi u blizini zapadnog ulaza u Grad Šibenik, ima ključni potencijal za razvoj grada. Atraktivna lokacija koja uključuje sjajnu prometnu povezanost i atraktivno okruženje urbanih područja i turističkih središta čini nekadašnje mjesto TEF-a izuzetno atraktivnim za buduća ulaganja – naveo je gradonačelnik Burić.

projekt “Sinj u sridu” Križanac: Želimo da Sinj postane cjelogodišnja turistička destinacija

Gospodarstvenicima i poduzetnicima, medicinarima i stručnjacima turističkog i destinacijskog menadžmenta koje je okupio Investicijski forum gradonačelnik je predstavio područje Morinjskog zaljeva kod Jadrtovca u kojem će se na području od osam hektara smjestiti hotel s pratećim sadržajima u funkciji zdravstvenog turizma. Riječ je o neizgrađenoj zoni s postojećom infrastrukturom, navode iz gradske uprave.

Cjelogodišnji turizam

Predstavljeno je i područje Konjevrata u šibenskom zaleđu koje je namijenjeno gradnji sportskih sadržaja kao što su karting staze, velodromi, edukativni centri, poligoni…

– Predsjednik organizacijskog odbora Investicijskog foruma zdravlja, sporta i turizma te osnivač Medicinske grupe d.o.o., dr. Miljenko Bura istaknuo je da bez kvalitetne i sveprisutne zdravstveno-turističke infrastrukture ne možemo graditi cjelogodišnji turizam – navode iz gradske uprave.

Na otvorenju Investicijskog foruma bili su ministar zdravlja Milan Kujundžić te ministar turizma Gari Capelli, koji je dvodnevni forum i službeno otvorio.