Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Projekt vrijedan 41,7 mil. kuna u Zagorju

Zabok i okolica dobivaju kvalitetniju opskrbu pitkom vodom

voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/Ilustracija
Stanovnicima Zaboka i okolice omogućit će se veća kvaliteta vode, a lokalnom komunalcu uštede jer će se smanjiti gubici uzrokovani curenjem vode iz dotrajalih cijevi

Završen je projekt vrijedan 41,7 milijuna kuna "Izgradnja vodoopskrbnog sustava Zagorskog vodovoda Zabok, cjevovodi i objekti", koji će građanima tog dijela Zagorja omogućiti kvalitetniju opskrbu pitkom vodom, izvijestili su iz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Na otvorenju Vodospreme Zabok pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos istaknula je kako je projekt i završetak građevinskih radova u Zaboku realiziran sufinanciranjem iz EU fondova.

Smanjenje gubitaka

"Ovaj projekt omogućit će stanovnicima Zaboka i okolice veću kvalitetu vode, a lokalnom komunalcu uštede jer će se smanjiti gubici uzrokovani curenjem vode iz dotrajalih cijevi", rekla je. Iz istih razloga rekonstruiran je i cjevovod Gredice duljine 11 kilometara.

Sagrađen je novi cjevovod Lobor, Mače i Novi Golubovec,dužine oko 16 kilometara, koji će stanovnicima osigurati dotok pitke vode. Sagrađena je i nova vodosprema za poboljšanje opskrbe vodom za oko 25.000 stanovnika. Vodosprema će smanjiti troškove električne energije jer će imati gravitacijski sustav punjenja, umjesto dosadašnjeg koji je koristio pumpe. 

Gotovo 70 posto novca za realizaciju projekta osigurano je iz EU fondova kroz Operativni program Zaštita okoliša za razdoblje 2007/13., a ostatak iz nacionalnih izvora.

Kos istaknula je da je u pripremi tridesetak projekata za unaprjeđenje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja, vrijednih oko 10 milijardi kuna. Projekti će biti spremni za prijavu za EU sufinanciranje već ove godine, a njihovom realizacijom podići ćemo razinu zaštite voda i opskrbu pitkom vodom u Hrvatskoj, najavila je.