Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska 260 pregleda
najviše gostiju u hotelima

Zadarska županija s velikim porastima dolazaka turista i noćenja

turisti
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
U prvih šest mjeseci ove godine najviše gostiju došlo je iz Njemačke, potom iz Slovenije i Austrije, Koreje, Češke, Poljske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva

U Zadarskoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine boravilo je 455 tisuća turista ili 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a porast od 29 posto ostvaren je i s 2,3 milijuna noćenja, od kojih su 1,8 milijuna ostvarili stranci, doznaje se iz županijske Turističke zajednice. 

Najviše turista u Zadarskoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine došlo je u hotele, njih 162 tisuće, koji su ostvarili 464,2 tisuće noćenja, što je porast od 15 posto za hotele u toj županiji u odnosu na lanjskih prvih šest mjeseci.

U objekte u domaćinstvu stiglo je više od 100 tisuća turista, ali su ostvarili više noćenja nego u hotelima odnosno 546,2 tisuće ili čak 40 posto više nego lani.

Kampovi su zabilježili 78,3 tisuće dolazaka turista i 470,6 tisuća noćenja, što je 27 posto više nego lani, a iz županijske Turističke zajednice ističu i velik porast noćenja od blizu 20 posto i u ostalim komercijalnim objektima, uključujući i OPG-ove, kao i porast noćenja od čak 56 posto, na 421,6 tisuća u nekomercijalnom smještaju.

Dobri su rezultati i u nautici, marinama i lukama nautičkog turizma u koje je stiglo 32,4 tisuće turista, ostvarivši gotovo 200 tisuća noćenja, što je 7 posto više nego lani.

Među stranim turistima najviše ih je u Zadarsku županiju u prvih šest mjeseci ove godine došlo iz Njemačke, i čak gotovo 40 posto više nego lani, potom iz Slovenije i Austrije, Koreje, Češke, Poljske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu su sa svih tih tržišta ostvareni dvoznamenkasti porasti dolazaka, a osim iz Njemačke među najvišima ove godine su još iz Poljske, iznad 50 posto, i iz UK, 80 posto porast dolazaka.

Lipanj izniman

Ocjenjujući ovaj lipanj po fizičkim turističkim rezultatima iznimnim, iz Turističke zajednice Zadarske županije iznose podatke da je u tom mjesecu ostvareno čak 37 posto više noćenja nego u lipnju 2016., odnosno 1,6 milijuna.

Turista je u lipnju u Zadarsku županiju došlo 253 tisuće ili 27 posto više, a i u dolascima i noćenjima prevladavali su strani turisti.

Među vrstama komercijalnog smještaja, u lipnju je najviše turista u Zadarskoj županiji biralo objekte u domaćinstvu, gdje su i ostvarili 45 posto više noćenja nego u lanjskom lipnju, dok je u hotelima bilo 19 posto više noćenja, a u kampovima 41 posto više.

U nekomercijalnom smještaju u lipnju je u toj županiji bilo 50 posto više noćenja, a u nautici 20 posto više.