Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska 3636 pregleda
Sudar hladnog i vrućeg zraka

Zagorje na udaru: tuča veličine loptice razbijala glave, vozila i plastenike

Tuča
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Struka bi trebala reći bi li povećanje broja lansirnih rampi moglo poboljšati obranu, a ako obrana nije učinkovita, šteta je uopće raketa koje se ispucaju, i onda bi bolje da se novac daje za subvencije za osiguranje nasada, kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar

Zagorje je ponovno pogodila tuča, ovaj put i do veličine teniske loptice! Najteže je u nedjelju kasno poslijepodne stradalo područje općine Marije Bistrice.

– Šteta je totalna. Plastenici su oštećeni i treba ih obnoviti. Nikad nisam vidio da se tuča rasprsne na komadiće kad padne na tlo, tako je velika bila. Nije bila gusta, ali komadi su bili ogromni. Moja baka koja ima 87 godina kaže da takvu tuču nije vidjela – očajan je Hrvoje Tomurad koji na svom OPG-u zbraja štetu. Plastenici i urod nisu osigurani jer su premije previsoke.

– U 18 sati naišao je oblak s tučom veličine loptice koja je padala desetak minuta. Prošao je kroz cijelu općinu, porazbijao plastenike i staklenike te doslovno svaki automobil koji je bio na otvorenom. Gotovo da ne postoji domaćinstvo kojem nije oštećen auto. Mještani koji se nisu stigli skloniti imaju razbijene glave i modrice. Ništa nije upućivalo na tako velike komade leda – kaže općinski načelnik Josip Milički.

Traže sastanak u ministarstvu

U Državnom hidrometeorološkom zavodu već su prije upozoravali da bi zbog klimatskih promjena tuče mogle postati češće i jače no prije, a Zagorje je na udaru i zbog pritjecanja hladnog zraka s Alpa, koji se sudara s vrućim zrakom. Dodatni je problem i to što oblaci već formirani stižu iz Slovenije koja nema protugradnu obranu. Zapravo, stručnjaci još dvoje je li obrana od tuče uopće učinkovita. Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji – nije. Stradali su i Poznanovec, Zlatar Bistrica, Konjščina, Bedekovčina...

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kaže da je u oblake nad Zagorjem ispaljeno 178 raketa. Za Marija Bistricu će najvjerojatnije biti proglašena elementarna nepogoda, čekaju se izvješća iz ostalih općina.

– I prije godinu dana i prije dvije godine tražili smo sastanak u Ministarstvu poljoprivrede koje je zaduženo za taj dio, da vidimo kako možemo poboljšati organizaciju obrane od tuče. Klimatske promjene se događaju i očito će nešto trebati napraviti. Struka bi trebala reći bi li povećanje broja lansirnih rampi moglo poboljšati obranu, a ako obrana nije učinkovita, šteta je uopće raketa koje se ispucaju, i onda bi bolje da se novac daje za subvencije za osiguranje nasada – kaže Kolar. Županija obranu od tuče godišnje sufinancira s 200.000 kuna.