Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Zagrebačka županija raspisala natječaje za poduzetnike i poljoprivrednike

Foto: Robert Anić/PIXSELL 25.01.2024.,Zagreb, predstavljen projekta Bravarije Ivanic - prva mobilna solarna punionica elektricnih automobila i bicikala. Obrada metala. Photo: Robert Anic/PIXSELL Photo: Robert Anic/PIXSELL
Ukupno se dodjeljuje više od milijun eura, za proizvodne djelatnosti do 10.000, za neproizvodne do 4000, za početnike do 2000 eura bespovratnih potpora

Zagrebačka županija raspisala je 850 tisuća eura vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva koji se bave proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima s ciljem jačanja konkurentnosti, koji je otvoren do 24. svibnja 2024. U tijeku je i 150 tisuća eura vrijedan natječaj namijenjen poduzetnicima početnicima koji je otvoren do 14. svibnja 2024.

Maksimalni iznos

Ove godine bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 10 tisuća eura dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti, i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti kao i nabavu radnih strojeva. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 4 tisuće eura, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu web stranica i web shopa te nabavu radnih strojeva. Potpora se odobrava samo za jednu vrstu namjene, a Županija sufinancira projekte s do 40 posto ukupnog iznosa.

Poduzetnici početnici mogu računati na sufinanciranje 75 posto prihvatljivih troškova za nabavu strojeva, alata i opreme, radnih strojeva, nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu web-stranice i web-shopa te nabavu uredskog i radnog namještaja, a maksimalni iznos potpore iznosi do dvije tisuće eura.

Kako bi ublažila globalne poremećaje cijena repromaterijala, županija sa 130 tisuća eura sufinancira troškove nabave, ali i subvencionira kamatu na kredite za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu ratarskih kultura te sjetvu i sadnju presadnica u 2024. godini.

Bilo da se radi o sufinanciranju troškova nabave poljoprivrednog repromaterijala ili o subvencioniranju kamate kredita koji je dignut da bi se nabavio repromaterijal, opći uvjeti su isti. Naime, prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća upisana u Upisnik poljoprivrednika u Zagrebačkoj županiji najkasnije do 31. prosinca 2023., a koja imaju sjedište, odnosno prebivalište na području Županije. Važno je i da sjetvu i sadnju obavljaju na području Zagrebačke županije i/ili Grada Zagreba te da nemaju nepodmirenih obaveza prema evidenciji koju vodi nadležna Porezna uprava.

Potpora za repromaterijal

Potpora za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu i sadnju dodjeljuje se u vrijednosti od najmanje 300 eura ukupnih prihvatljivih troškova, a najviše do 600 eura po korisniku, dok intenzitet potpore ovisi o kategoriji prijavitelja. Potpora za subvencioniranje kamate za kreditiranje sjetve i/ili sadnje dodjeljuje se u vrijednosti do 5000 eura po korisniku, s time da najmanji iznos kreditiranja mora iznositi 1500 eura, a najveći iznos kreditiranja je 125.000 eura. Kamatna stopa smije iznositi do 4 posto godišnje za cijelo razdoblje otplate, a županija subvencionira ukupnu kamatnu stopu za cijelo razdoblje otplate kredita.

Javni pozivi su otvoreni do 15. studenoga, odnosno do iskorištenja sredstava. 

storyeditor/2024-04-26/zz_bb_fo.jpg Održana deveta sjednica Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije Za programe i projekte braniteljskih udruga Županija izdvaja 80.000 € Uređenje zgrade škole Županija uputila poziv gradovima i općinama Milijun eura za uređenje društvenih domova i škola storyeditor/2024-04-19/c_zg_fo.jpg Međunarodna suradnja Gosti iz Subotice boravili u Zagrebačkoj županiji