Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
EU FONDOVI

Zagrebačka županija sanirat će 35 klizišta, 32 mosta i propusta te 60 kilometara cesta

Foto: Dražen Kopač
Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije u potpunosti će sanirati stradale županijske i lokalne prometnice, a najavljen je i veliki projekt obilaznice Dugo Selo

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije još jednom se pokazala kao nacionalni lider kada je riječ o projektima sanacije prometne infrastrukture, ali i dobivanju bespovratnih sredstava Europske unije. Naime, projektom “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine kojom upravlja Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije” u potpunosti će se sanirati stradale županijske i lokalne ceste, a sve zahvaljujući vrijednom timu ŽUC-a pod vodstvom ravnatelja Tomislava Landeke.

Trusno područje

U sklopu projekta vrijednog 29,607.406,68 eura, za koji je ŽUC na natječaju Fonda solidarnosti EU dobio 28,526.890,11 eura bespovratnih financijskih sredstava, sanirat će se 35 cestovna klizišta, 32 mosta i propusta te dionice 29 županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine od oko 60 kilometara. Nakon što su uspješno provedene javne nabave za odabir izvođača radova, ŽUC je sklopio osam ugovora.

– Područje Zagrebačke županije nalazi se na trusnom području, stoga je važno provoditi redovne aktivnosti sanacija i popravaka nastalih uslijed odrona i klizišta zemlje. Ipak, prometnice su najviše stradale potresima na području Zagreba i Petrinje u 2020. godini. Upravo zbog oštećenja nastalih u potresima i izazovima obnove u Hrvatskoj, naš kompetentni i uhodani tim još jednom je prošao zahtjevnu proceduru prijave na natječaj EU. Već smo nekoliko puta dobili sredstva, a i ovog smo se puta detaljno i kvalitetno pripremili – istaknuo je ravnatelj Landeka čiji je tim uspješno završio radove na 15 lokacija u županiji te izgradio ukupno 96 glavnih projekata sanacije.

Sanacija potresom stradale prometne infrastrukture odvijat će se na županijskim i lokalnim cestama u nadležnosti ŽUC-a na području Zaprešića, Jastrebarskog, Svetog Ivana Zeline, Dugog Sela, Vrbovca, Ivanić Grada, Svete Nedelje, Gradeca, Kravarskog, Pokupskog, Brdovca, Dubrave, Kloštar Ivanića, Pisarovine, Klinča Sela, Brckovljana, Rugvice, Preseke, Rakovca, Stupnika, Orla, Luke, Žumberka, Jakovlja, Farkaševca, Bistre, Marije Gorice i Krašića.

Novi projekti

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture 31. siječnja potpisani su ugovori s izvođačima radova koji će raditi na sanaciji prethodno spomenutih lokacija, a uz resornog ministra Olega Butkovića potpisivanju je nazočio i župan Stjepan Kožić koji je istaknuo kako iz Fonda solidarnosti EU u Zagrebačku županiju kroz više javnih poziva dolazi gotovo 60 milijuna eura namijenjenih sanaciji prometne infrastrukture.

Podršku su na potpisivanju ugovora dali i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver te gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

– Put do potpisivanja ugovora bio je uistinu zahtjevan i neizmjerno sam zahvalan ministrima i tajniku koji su unutar svojih institucija podržali rad ŽUC-a. Naš cilj je obnoviti stradalu prometnu infrastrukturu županije i omogućiti našoj zajednici sigurne i uređene prometnice – rekao je Landeka koji je zbog svoje kompetentnosti i uspješnog rukovodstva prepoznat i na nacionalnoj razini, krajem prošle godine postao je predsjednik Udruge županijskih uprava za ceste Hrvatske.

ŽUC Zagrebačke županije i u tekućoj godini najavljuje nove projekte s ciljem poticanja sigurnosti svih sudionika u prometu. Idući veliki projekt je obilaznica Dugo Selo za koju će ŽUC za nekoliko dana dobiti lokacijsku dozvolu.

– Glavna cesta u Dugom Selu prolazi kroz sam grad, radi se o vrlo prometnoj i tranzitnoj zoni. Zbog velike količine prometa, smanjena je sigurnost svih sudionika u prometu, a posebice pješaka. Osim toga, u Dugo Selo se doseljavaju brojne mlade obitelji i grad je prepun djece. Sve su to razlozi zbog kojih smo na putu da realiziramo naš projekt obilaznice Dugo Selo kojom želimo povećati prometnu sigurnost i kvalitetu života ljudi, smanjiti vrijeme putovanja, poboljšati povezanost, razdvojiti lokalni od tranzitnog prometa, zaštititi okoliš i smanjiti onečišćenja – zaključuje ravnatelj.

Investirano 700.000 € Župan Dobroslavić obišao novouređenu Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik ZA STARIJE I NEMOĆNE Na zgradi doma Domus Christi u Dubrovniku završen novi krov 10. VELJAČA Na 19. Virkasu po redu ove godine 14 predstava