Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Distributivni centar u Velikoj Gorici stigao je uređaj vrijedan 1,6 milijuna kuna

Zahvaljujući sortirnom stroju, ove godine očekujemo plasirati do 200 tona jagodastog voća

1/8
Foto: Zagrebačka županija
Uz novi stroj za sortiranje, lani je nabavljena i 800.000 kuna vrijedna linija za pakiranje jagodastog voća, pa sada Centar posjeduje 2,4 milijuna kuna vrijednu opremu za sortiranje i pakiranje voća čiji promjer nije veći od 5 cm

Stroj za sortiranje jagodastog voća, vrijedan 1,6 milijuna kuna, stigao je u Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici.

Velika Gorica Srednjoškolski centar u novom ruhu početkom sljedeće godine

Sortira po boji, veličini i tvrdoći

Lani je nabavljena i 800.000 kuna vrijedna linija za pakiranje jagodastog voća, pa sada Centar posjeduje 2,4 milijuna kuna vrijednu opremu u RH za sortiranje i pakiranje voća čiji promjer nije veći od 5 centimetara. Novi stroj voće može sortirati po veličini, boji i tvrdoći ploda.

– Stroj koji smo nabavili riješio je dosad najveći problem – nemogućnost kvalitetnog pakiranja koji su tražili veliki trgovački lanci. S obzirom na kapacitet stroja, sada smo u poziciji da možemo zadovoljiti potrebe sortiranja i pakiranja gotovo kompletne hrvatske proizvodnje jagodastog voća – kaže Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

S načinom rada novoga stroja upoznao se i župan Stjepan Kožić, koji je Distributivni centar obišao s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem.

– Najbolji način kako osnažiti hrvatsku poljoprivredu jest slušati potrebe naših poljoprivrednika. Slušali smo ih kad smo gradili i opremali ovaj Distributivni centar i kad smo sagradili prvu ULO hladnjaču u državi, koja nije u vlasništvu trgovaca, a i kada su rekli da im treba najmodernija linija za sortiranje i pakiranje jagodastog voća. I baš u jeku pandemije koronavirusa odlučili smo kupiti ovaj stroj – rekao je župan.

Počela je gradnja vodovodne mreže na području Vrbovca i 5 općina Cjevovod od 223 kilometra vodu će donijeti u 4600 domova

U županiji se godišnje proizvede oko 200 tona jagodastog voća, najviše borovnice. Lani je posredovanjem Distributivnog centra na tržište plasirano oko 40 tona borovnice, ove se godine očekuje plasman od 100 do 200 tona, a kako je riječ o mladim nasadima tog voća, već bi se iduće urod trebao i udvostručiti.

– Kriza izazvana koronavirusom pokazala je koliko je domaća poljoprivreda važna i koliko je nužno proizvoditi za vlastite potrebe, a ne ovisiti o uvozu. Mogu obećati da će poljoprivredni proizvođači i u budućnosti imati podršku Zagrebačke županije – poručio je župan.

Vrijedna simbioza

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić rekao je da nabava novoga stroja svjedoči o simbiozi Županije, Grada i poljoprivrednih proizvođača.

– Danas stojimo uz stroj kojim ne samo da je dana šansa razvoju i opstanku poljoprivredne proizvodnje nego smo pokazali da imamo viziju kako raspolagati javnim novcem – rekao je Barišić.

Rebalans županijskog proračuna usmjeren na spašavanje proizvodnje i gospodarstva Poduzetnicima 13 mil. kuna bespovratnih potpora, a poljoprivrednicima 7,7 milijuna kn

Proizvođači borovnice s područja Zagrebačke, ali i susjednih županije odnedavno su udruženi u zadrugu Fraktura. Trenutačno ih je devet i borovnicu uzgajaju na ukupno 25 hektara.

– Pojedinačno nitko od nas nije dovoljno velik da bi mogao konkurirati na tržištu. Prihvatili smo poziv Županije, udružili se i sada cjelokupnu našu proizvodnju sortiramo i pakiramo u Distributivnom centru – rekao je Josip Paurević, upravitelj zadruge Fraktura.