Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Rebalans županijskog proračuna usmjeren na spašavanje proizvodnje i gospodarstva

Poduzetnicima 13 mil. kuna bespovratnih potpora, a poljoprivrednicima 7,7 milijuna kn

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak najavili su rebalans proračuna

Predstavljen je prijedlog rebalansa proračuna Zagrebačke županije za 2020. godinu, a o njemu će odlučivati članovi Županijske skupštine na sjednici koja je planirana za 27. svibnja.

Održano ocjenjivanje ovogodišnjih plodova u organizaciji županije i grada zagreba Asia najukusnija i najkvalitetnija jagoda

Više sredstava za potpore

Konsolidirani prijedlog rebalansa proračuna iznosi 1,1 milijardu kuna i time je, u odnosu na prvotno doneseni proračun, manji 2 posto. Izvorni rebalans proračuna, kojim Županija realno i upravlja, ovim prijedlogom smanjuje se 5 posto u odnosu na plan i iznosi 463 milijuna kuna.

– Cilj ovog rebalansa jest osigurati maksimalnu potporu poduzetnicima i poljoprivrednicima, dodatno osnažiti zdravstveni sustav, ali isto tako osigurati da Županija bude kreator investicija na svom području čime dajemo zamašnjak bržem gospodarskom oporavku. Prihvati li Skupština ovakav prijedlog proračuna, poduzetnici Zagrebačke županije ove godine mogu računati na 13 milijuna kuna bespovratnih potpora što je 85,7 posto više u odnosu na prvotni plan. Više novca dobit će i poljoprivrednici kroz bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Ovim rebalansom prethodno planirani ukupni iznos od 6,5 milijuna diže se na 7,7 milijuna kuna – rekao je Kožić.

Započela gradnja nasipa na području Velike Gorice i općine Orle “Bez straha od poplava, velikogorički kraj dobiva šansu za budućnost i siguran život”

U prijedlogu rebalansa nalazi se i novi program financijske pomoći zdravstvu, a vrijedan je 4,6 milijuna kuna. Sredstva će se osigurati za opremanje COVID-ambulanti, plaće zdravstvenih djelatnika u dežurstvima, nabavu zaštitne opreme, plaćanje najma ordinacija koje svoju djelatnost obavljaju kao zakupci u prostorijama ispostava doma zdravlja itd. A na više novca, ukupno 27,6 milijuna kuna, mogu računati i gradovi i općine kojima će se na temelju natječaja dodjeljivati potpore za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi te projekata financiranih fondovima EU. Novost je i projekt vezan uz vrtiće u ruralnom području vrijedan 1,8 milijuna kuna kojim će se najslabije razvijenim općinama dodijeliti sredstva koja će se utrošiti s ciljem podizanja kvalitete predškolskog obrazovanja.

Župan Kožić istaknuo je da Županija neće odustati od gradnje škola jer to je također način poticanja investicija.

– Sve proračunom planirane kapitalne investicije u školstvu ići će u realizaciju i to uz vlastita sredstva te pomoć kredita od 80 milijuna kuna koji ćemo realizirati kroz dvije godine, a za koji smo dobili odobrenje Vlade RH i to za realizaciju 13 projekata. Zadužili smo se na 10 godina po kamatnoj stopi od 0,79 posto – pojasnio je Kožić nadodavši da ove godine kreće gradnja škole u Luki, velika dogradnja škole u Pušći te gradnja sportskih dvorana u Bedenici i Klinča Selima.

Investicija vrijedna 860 tisuća kuna Vozni park Doma zdravlja obnovljen s 11 novih vozila

Na Skupštini 26 točaka

Mato Čičak, predsjednik Županijske skupštine, rekao je da se na dnevnom redu nalazi 26 točaka među kojima je zasigurno najvažnija ona o rebalansu proračuna. Dodao je da će vijećnicima predložiti da se ove godine ne održi svečanost obilježavanja Dana Zagrebačke županije kao ni dodjela priznanja.