Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Iduće godine počinju radovi

Zahvaljujući ulaganju 290 milijuna kuna Imotski će postati veliko gradilište

Foto: Grad Imotski
Realizacijom projekta omogućit će se priključenje desetak tisuća stanovnika Imotske krajine na sustav javne odvodnje

Vodno-komunalni projekti na području Grada Imotskog bili su tema razgovora generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića s gradonačelnikom Ivanom Budalićem i načelnikom Općine Proložac Matom Lasićem koji su održani u Imotskom. Naglasak je bio na europske projekte, projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Imotski, vrijednom oko 290 milijuna kuna na kojemu bi radovi bi trebali početi početkom 2021. godine.

PREDSTAVLJENA KNJIGA Životopis sv. Jeronima pronađen u inkunabuli kod šibenskih franjevaca

Lokalni udio 4 posto

Od ukupne vrijednosti projekta 162 milijuna kuna osigurat će se iz fondova Europske unije, a preostali dio će financirati Hrvatske vode, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te jedinice lokalne samouprave. Udio lokalne samouprave iznosi tek 4%, odnosno 9 milijuna kuna.

U tijeku je natječaj za izgradnju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda, a uskoro će se otvoriti i ponude za izgradnju sustava vodoopskrbne i javne odvodne mreže.

– Trebat će, osim uređaja za pročišćivanje otpadnih voda, izgraditi i rekonstruirati više od 35 kilometara vodoopskrbne mreže i oko 60 kilometra sustava odvodnje. Realizacijom tog projekta omogućit će se priključenje desetak tisuća stanovnika Imotske krajine na sustav javne odvodnje te bolja vodoopskrba na ovom području – rekao je Đuroković i dodao da su razgovarali i o sanaciji akumulacijskog jezera Ričice kako bi se u njemu mogla uskladištiti veća količina vode potrebna za natapanje Imotsko-bekijskog polja.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić istaknuo je kako projekt aglomeracije ima golemu važnost za Imotsku krajinu te da će se cijelo imotsko područje radovima na tom projektu, koji bi trebali početi početkom iduće godine, pretvoriti u veliko gradilište.

U Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu predstavljen je kip svetog Jeronima SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA Kip sv. Jere bit će postavljen u bazilici Marijina Usnuća na brdu Sion

– Natječaj je u tijeku, sada se obavljaju neophodne radnje koje prethode potpisivanju ugovora, a očekujemo početkom iduće godine da će krenuti u radove što bi nas jako veselilo – rekao je Budalić i dodao da ovaj projekt za Imotsku krajinu znači puno, točnije rečeno previše.

– Ne samo što osiguravamo kvalitetniju opskrbu vodom i manje gubitke, već i kanalizacijski sustav, pročišćavanje otpadnih voda, zaustavljanje odlaska tih voda u okoliš i zagađenja što je nažalost danas vidljivo u našim prigradskim naseljima Vinjanima Donjim, Glavini, sve do Prološca. Fokus tema našeg razgovora bila je i na koji način zaštititi vodocrpilište, kako provoditi procese u samoj zaštiti kroz uređenje prometnice za te vode te slivne i oborinske vode. Na taj način brinemo se o zdravlju našeg stanovništva, podižemo razinu kvalitete života, a naravno da će to biti i velika prilika za naše građevinare koji će imati priliku raditi na ovom projektu – rekao je Budalić.

Ponovio je kako očekuje da će Imotski iduće godine biti jedno veliko gradilište što ga iznimno veseli.

Projekt akumulacije Ričice

Načelnik Općine Proložac Mate Lasić je rekao kako je nastavak izgradnje kanalizacijske mreže i izmjena dotrajalih cijevi iznimno značajan za njihovu Općinu. Naglasio je i važnost projekta akumulacije Ričice koji je iznimno važan za cijelu Imotsku krajinu jer će omogućiti navodnjavanje Imotsko-bekijskog polja i kvalitetnije bavljenje poljoprivredom.