Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
PREDSTAVLJENA KNJIGA

Životopis sv. Jeronima pronađen u inkunabuli kod šibenskih franjevaca

1/5
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Splitsko-dalmatinska županija tiskala još jednu knjigu o svom nebeskom zaštitniku

Knjiga “Svetom Jeronimu posvećeno”, čiji je izdavač Splitsko-dalmatinska županija zajedno s nakladničkom kućom Veritas, tiskana je u povodu 1600. obljetnice smrti sveca zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije. O knjizi su u klaustru Samostana svetog Frane u Splitu govorili župan Blaženko Boban, fra Vladimir Vidović u ime Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, dr. Ivan Bodrožić, ravnatelj Instituta Hieronymianum pri splitskom KBF-u, i novinar Damir Šarac.

POVIJEST Postava riznice splitske katedrale povodom 1600-te obljetnice smrti sv. Jeronima

– Nakon što je Županija izdala prvu knjigu o sv. Jeronimu Dalmatincu, njezin autor, prof. Slobodan Prosperov Novak kazao nam je da šibenski samostan sv. Frane krije još tajni o svetom Jeri. Nakon toga smo uspostavili kontakt s fra Tomislavom Glavnikom i fra Vladimirom Vidovićem. Svidjela nam se njihova ideja o tiskanju ove neobične, unikatne inkunabule i rado smo prihvatili da budemo suizdavači – rekao je Blaženko Boban, koji je govorio i o svom divljenju svetom Jeronimu koji je po karakteru, tvrdoglavosti, ali i plemenitosti bio pravi Dalmatinac. 

1/5 Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pomagao sirotinji 

– Kada vidite Jeronimov mentalitet, uz nepoštivanje autoriteta, nekakvu tvrdoglavost, ali i plemenitost, čitamo i o tomu da je bio čovjek široka srca. Znao je nagovoriti brojne bogate Rimljane da prodaju sve što imaju i pođu s njim pomagati jeruzalemsku sirotinju. Nije li to prava slika Dalmatinca? Nažalost, Jeronim nije dugo bio prepoznat u civilnom društvu. Zato smo uz ove dvije knjige, bili planirali postaviti i kip sv. Jeronima, rad našega kipara Vene Jerkovića, u crkvi Marijina usnuća u Svetoj Zemlji. Moram zahvaliti i ovom prigodom fra Tomislavu Glavniku, fra Vladimiru Vidoviću i svima koji su sudjelovali u našim inicijativa ma oko obilježavanja 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima – rekao je Boban. Fra Vladimir Vidović ispričao je zanimljivu priču kako je otkrivena građa objavljena u ovoj knjizi.

Za široke mase

– U knjižnici Samostana sv. Frane u Šibeniku prošle godine smo među 160 inkunabula otkrili njih pet o životu sv. Jeronima, od kojih je jedna, nepoznatog autora iz Ferrare izrađena 1497. godine, posebna. Stručnjaci tvrde da je to unikat svjetskih razmjera. Željelo se predstaviti život sv. Jeronima širokim masama. To nam je bio povod da ovu veliku jeronimovsku obljetnicu obilježimo na ovaj način – rekao je Vidović

U Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu predstavljen je kip svetog Jeronima SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA Kip sv. Jere bit će postavljen u bazilici Marijina Usnuća na brdu Sion

Riječ je o kratkom životopisu u slici, vrlo pristupačno i razumljivo opisanom, izboru poslanica te njegovu životopisu iz pera oca Ivona Ćuka “Veliki Dalmatinac” kao i životopisu nepoznatog autora. Uvodne naznake napisao je Ljudevit Anton Maračić.

Potvrde da je Dalmatinac

– Ova je knjiga pun pogodak. Kad se ta tematika donese na ovako zanimljiv, čak bih rekao i zabavan način kako su to priredili naši fratri u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, teška i zamorna materija postaje primamljiva i pristupačna – rekao je Damir Šarac i izdvojio zanimljive detalje koji, po njegovim riječima, potvrđuju da je sv. Jere bio Dalmatinac.

– Krstio ga je sam papa jer ‘krst je krst’, ali nije svejedno tko te polio vodom. Papa je papa. Prevodio je Sveto pismo za papu Damaza, i to sjajnim stilom koji se tisućljeće i pol rabio u Crkvi katoličkoj. Papa mu je nudio da prevede ponešto, sredi knjige na bolji latinski, ali on je izabrao – cijelu Bibliju! Karta kanta, ili sve ili ništa, rekli bi Dalmatinci: ili jesmo ili nismo! – poručio je Šarac.

Don Ivan Bodrožić, ravnatelj Instituta Hieronymianum pri splitskom KBF-u, kazao je da je ta knjiga samo jedan mali isječak onoga što imamo reći o sv. Jeronimu koji je u hrvatski narod ušao kroz vrata glagoljice i franjevačke duhovnosti.