Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
DUGOPOLJE

Započela gradnja edukativne pješačkoplaninarske staze i vidikovca

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Planirani vidikovac bit će napravljen ispod vrha Ljubljan, koji je na 1262 metra nadmorske visine, a staza završava kod planinarskog skloništa Hrvatske gorske službe spašavanja

Počela je gradnja atraktivne, četiri kilometra duge pješačko-planinarske staze i vidikovca u općini Dugopolje na sjevernoj padini Mosora, od Doždora do podnožja vrha Ljubljana. U ovo vrijeme obilježeno mjerama uvedenim zbog pandemije koronavirusa, sve smo svjesniji važnosti boravka u prirodi te je sve više izletnika, planinara i šetača. Jedan dio njih dobro poznaje stazu do Ljubljana, koja će se urediti, mjestimice proširiti te opremiti informativnim pločama.

Projekt vrijedan 750.000 kuna osmislili su i izradili Općina Dugopolje i Hrvatsko planinarsko društvo Ljubljan iz Dugopolja, a njegov značaj i kvalitetu prepoznali su Ministarstvo turizma i Splitsko-dalmatinska županija koji će financirati 75 posto vrijednosti projekta, a 25 posto pokriva Općina Dugopolje. Konkretno, Ministarstvo turizma uložit će 350.000 kuna, a Županija i Općina po 200.000 kn.

Iduće godine počinju radovi Zahvaljujući ulaganju 290 milijuna kuna Imotski će postati veliko gradilište

Potrebne suglasnosti

– Zajedno s našim planinarskim društvom, koje nam je ukazalo na potrebu, razvili smo projekt edukacijske planinarske staze prema vrhu Mosora Ljubljanu. Nakon dobivanja svih potrebnih suglasnosti Ministarstva okoliša, jer se projekt nalazi u obuhvatu Nature 2000., na kojemu su zaštićena staništa ptica i gmazova, Županija je provela postupak javne nabave i izabran je izvođač, splitska tvrtka Kavelj. Rok za dovršetak posla je 90 dana – doznajemo od Perice Bosančića, načelnika Općine Dugopolje.

– Unatoč pandemiji, uspjeli smo doći do faze uvođenja izvođača radova u posao – zadovoljna je Marija Mladineo Nikolić, viša savjetnica za turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Širina staze bit će od 1,2 do 2 metra.

– Staza prati konture suhozidova i katastarske čestice puta koji je ovdje od pamtivijeka i kojim se tradicionalno ljudi uspinju do Ljubljana, a ukupna površina koja će se obraditi iznosi oko 6000 kvadrata – najavljuje Bosančić. Osim planinara i izletnika, očekuju da će staza privlačiti i turiste pa je predviđeno da stazom mogu proći i konjske karavane te quadovi.

– Nadamo se ovu stazu, kada za to dođe vrijeme, turistički iskoristiti kao novu atrakciju na području općine Dugopolje – kaže Bosančić. U Dugopolju je 40-ak vila s bazenima i hotel, a osim blizine mora turistima je to područje atraktivno upravo zbog prirodnih ljepota. 

Pomoć za 274-oro poduzetnika Splitsko-dalmatinska županija bespovratno podijelila tri milijuna kuna

Mirko Plazibat, predsjednik HPD Ljubljan, kaže da su zahvaljujući volonterskom radu svojih članova uredili brojne putove, staze, izletišta i bunare na Mosoru. Staza čije je uređenje započelo, osim što prolazi zaštićenim staništem ptica i gmazova, pružat će i nezaboravan pogled s Mosora. Planirani vidikovac bit će napravljen ispod vrha Ljubljan, koji je na 1262 metra nadmorske visine.

Točna lokacija će se odrediti kada se probije staza pa će biti napravljeno gdje procijene da je dobro mjesto za odmorište, s dovoljno širine uz, naravno, fantastičan pogled. Imat će nadstrešnicu, klupe, stol, informativno-edukacijske ploče na kojima će biti predstavljena bogata flora i fauna sjeverne strane Mosora.

Ozbiljna staza

– Zanimljivost i atraktivnost staze je i što završava kod planinarskog skloništa Hrvatske gorske službe spašavanja u podnožju vrha Ljubljan – kaže načelnik Bosančić. S obzirom na to da je i sam planinar, pitamo ga koliko je staza zahtjevna. – Poprilično. Uspon je strm, mislim da će prosječnom planinaru trebati četiri sata da je svlada. Ozbiljna staza! – zaključuje Bosančić.