Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Učenici iz Poljske, Litve i Portugala u Bilju

Zaštita okoliša i upoznavanje kultura

Foto: Osječko-baranjska županija
OŠ Bilje partner je u Erasmus+ projektu "Mi djeca Majke Zemlje" pa su Bilje posjetili učenici i učitelji partnerskih škola iz Poljske, Litve i Portugala

Osnovna škola Bilje partner je u Erasmus+ projektu "We Children of Mother Earth"/"Mi djeca Majke Zemlje" u kojemu sudjeluju i osnovne škole iz Poljske, Litve, Portugala, Turske i Rumunjske, a bavi se jednom od važnih tema današnjice – očuvanjem i zaštitom okoliša. Projekt je organiziran preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a sastavni dio projekta je i međunarodna razmjena učenika i učitelja.

Računalnom obukom do zaposlenja Diplome za 14 dugotrajno nezaposlenih

U sklopu projektne mobilnosti učenici i učitelji OŠ Bilje tako su prošle godine posjetili Rumunjsku i Poljsku, a od 9. do 13. ožujka ove godine u uzvratnom posjetu u Bilju bili su učenici i učitelji partnerskih škola iz Poljske, Litve i Portugala (Turska i Rumunjska su odustale od posjeta zbog bojazni od koronavirusa), a sudionike projekta, 46 učenika i učitelja, u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku primio je zamjenik župana Goran Ivanović. Predstavio im je najveću županiju u istočnoj Hrvatskoj te odgovarao na njihova pitanja.

Vijećnici prihvatili izvješće o radu župana Ivana Anušića Pripreme za gradnju I. gimnazije Osijek i Regionalnog centra za voće i povrće

A učenici i učitelji predstavili su zamjeniku župana svoj projekt, koji se zasniva na očuvanju i zaštiti pitke vode, čistog zraka i zdrave hrane te naglasili kako ujedno omogućava svim sudionicima da upoznaju kulture drugih naroda Europe. Posjet sjedištu Županije i upoznavanje s načinom funkcioniranja regionalne samouprave samo je jedna od pratećih aktivnosti sudionika projekta, dok se glavne aktivnosti provode ponajviše u radionicama. Učenici iz Bilja i njihovi gosti posjetili su i Zoološki vrt u Osijeku te Kopački rit.