Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Zbog većih potreba

Zavodu za javno zdravstvo novi aparat za testiranje uzoraka na COVID-19

Foto: Šibensko-kninska županija
Novi, potpuno automatizirani aparat za PCR s integriranim sustavom za izolaciju nukleinskih kiselina vrijedan je 812.500 kuna.

Ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi aparat za PCR s integriranim sustavom za izolaciju nukleinskih kiselina. Ovaj potpuno automatizirani aparat, vrijedan 812.500 kuna i kupljen novcem što ga je Šibensko-kninska županija osigurala rebalansom Proračuna, služi za testiranje uzoraka na COVID-19.

U Slavonskom Brodu u rad pušten uređaj za brzo testiranje na koronavirus Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Novi uređaj ubrzat će postupak testiranja na koronavirus i povećati kapacitet uzorkovanja

– Zbog žurne potrebe Zavoda za javno zdravstvo za nabavom ovog aparata, na prošloj sjednici Županijske skupštine usvojen je sredstava Zavoda za javno zdravstvo planiranih za rekonstrukciju i dogradnju II. faze zgrade Zavoda, a dijelom iz preraspoređenih decentraliziranih sredstava Opće bolnice Šibensko-kninske županije – kazao je župan Goran Pauk.

– Nabava ovog aparata bila je neophodna za funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava Šibensko-kninske županije jer su postojeći kapaciteti bili nedostatni. Zavod je uzorke za testiranje morao slati u druge gradove, što je poskupljivalo pretragu i produljivalo vrijeme potrebno za izdavanje nalaza – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Grad olakšicama pomaže gospodarstvenicima u vrijeme pandemije Tvrtke se inovativnim idejama bore za očuvanje radnih mjesta i daljnji razvoj proizvodnje

– Donošenjem novih preporuka HZJZ-a i Nacionalnog stožera trebalo je testirati i osobe koje moraju na elektivne zahvate i pretrage ići u bolnicu, te su naši kapaciteti postali nedostatni. Potrebe su se povećale i zbog toga što su bila obavezna testiranja osoba koje putuju izvan Hrvatske i uzorke smo ponovno počeli slati u druge ustanove. Zahvaljujući ovom aparatu, kapaciteti su nam povećani za oko 150 uzoraka dnevno, a rezultati se dobiju unutar 24 sata – kazala je Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Za potrebe dijagnostike vezano uz COVID-19 reorganizirani su laboratorij, prostor i oprema te je pojačan rad u smjenama i vikendom.

– Od 10. lipnja počeli smo molekularno testiranje obavljati u našem Odjelu kliničke mikrobiologije. Radili smo na zatvorenom RT PCR uređaju, čiji je maksimalni kapacitet testiranja 50 uzoraka u 24 sata. Zbog većih potreba za testiranjem na području naše županije, od sredine srpnja velik dio uzoraka slali smo na testiranje u druge mikrobiološke laboratorije. Od 16. rujna radi se testiranje na novom uređaju, u potpunosti automatiziranom Real Time PCR-u. Naši sadašnji kapaciteti su od 150 do 200 uzoraka unutar 24 sata – kazala je dr. Edita Sušić, voditeljica Odjela kliničke mikrobiologije, uz zahvalu svim djelatnicima Odjela koji već mjesecima vrijedno i naporno rade u dosta teškim uvjetima. Od reaktivacije epidemije u lipnju, u našoj županiji smo bilježili 10-15 novooboljelih tjedno, istaknuli su iz Šibensko-kninske županije.

Ministar Ćorić i župan Dobroslavić o posljedicama koronavirusa na gospodarstvo Zbog loše turističke sezone specifične mjere za Dubrovačko-neretvansku županiju

– U kolovozu smo bili svjedoci pogoršanju epidemiološke situacije, slično kao i u ostalim priobalnim županijama, zahvaljujući povećanom broju gostiju na našem području, što nije bilo neočekivano. Tako smo u nekoliko tjedana u kolovozu bilježili više od 100 novooboljelih tjedno. Od početka rujna imamo kontinuirani pad novooboljelih, a u protekla tri tjedna bilježimo opet samo 10-15 novooboljelih tjedno. Razlog poboljšanja epidemiološke situacije je pooštravanje epidemioloških mjera koje je Županijski stožer donio prije više od mjesec dana, zatim visoka razina svijesti građana koji su se pridržavali propisanih mjera, ali i bolja dostupnost molekularne dijagnostike u našem Zavodu. Mi epidemiolozi dobivamo nalaze testiranja u istom danu, brzo dolazimo do pozitivnih osoba i stavljamo njihove kontakte pod mjere epidemiološkog zdravstvenog nadzora i samoizolacije – kazala je dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije, poručivši kako se, unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji, i dalje trebamo pridržavati propisanih epidemioloških mjera, ostati odgovorni i čuvati svoje i zdravlje drugih.