Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Energetskom obnovom osigurat će se uštede

Završena 2,5 milijuna kuna vrijedna obnova Doma zdravlja u Jastrebarskom

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Obnovljenu je zgradu sa zamjenicom Nadicom Žužak obišao župan Stjepan Kožić. Obnova zgrade obuhvaćala je i ugradnju termostatskih ventila, zamjenu stare rasvjete novom LED rasvjetom...

Radovi na energetskoj obnovi Doma zdravlja Zagrebačke županije završeni su. Obnovljenu je zgradu, zajedno za zamjenicom Nadicom Žužak, obišao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Ulaganje u zdravstvo Županija kupila tri vozila Domu zdravlja

Nabava nove opreme

– Nakon ove obnove ostvarit ćemo znatnu uštedu u potrošnji energije. Dakle, materijalni će troškovi biti znatno manji, što je svakako dobra vijest. Sredstva koja ćemo uštedjeti uložit ćemo u nabavu nove opreme za domove zdravlja. Kako bismo poboljšali kvalitetu zdravstvene usluge, svake godine treba obnavljati medicinsku opremu, a ovo je jedan od načina da dođemo do dodatnog izvora sredstava – kazao je župan. Naglasio je i smanjenje štetnih stakleničkih plinova.

– Uštedom energije ne samo da štedimo sredstva, već štitimo i okoliš. To je posebice bitno za budućnost, za one koji dolaze iza nas – istaknuo je župan.

Potpisan ugovor vrijedan 738 tisuća kuna Energetska obnova Pučkog otvorenog učilišta

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma zdravlja u Jastrebarskom iznosi 2,5 milijuna kuna. Od tog je iznosa iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano nepovratnih 1,27 milijuna, a ostatak je osigurala Zagrebačka županija. Obnova je obuhvaćala izradu toplinske ovojnice vanjskih zidova i toplinsko izoliranje stropa prema tavanu, ugradnju dizalice topline zrak-voda, ugradnju elektroničkih termostatskih ventila na radijatore i zamjenu stare novom LED rasvjetom. Sve to rezultiralo je smanjenjem potrošnje energenata, kao i smanjenjem razine štetnih stakleničkih plinova koji negativno utječu na okoliš. Osim toga, povećan je komfor i udobnost boravka u zgradi.

Energetskom obnovom zgrade godišnja ušteda energije za grijanje, predviđeno je projektom, iznosit će više od 60 posto, a ušteda energije za rasvjetu 46 posto. Nadalje, ušteda godišnje primarne energije, očekuje se, bit će oko 76 posto, dok će se godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za čak 81 posto.

Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe SVEČANOST Jako je važno znati pomoći drugima, ali i sebi

Obnovit će se i škole

Za boravka u Jastrebarskom župan Stjepan Kožić osvrnuo se i na energetsku obnovu zgrada škola. Radovi na dvjema školama već su u tijeku. Trenutačno se obnavljaju škole u Svetoj Nedelji i Kerestincu, podsjetio je. Nadalje, ove bi godine trebala početi obnova triju škola – one u Velikoj Gorici, Vrbovu i Rakovu potoku. Radovi na preostale dvije škole, one u Ivanić-Gradu, trebali bi početi iduće godine.

– Ukupna vrijednost energetske obnove spomenutih škola iznosi 85,6 milijuna kuna, od čega na proračun Županije otpada 41,8 milijuna. To su izuzetno važna sredstva, no to je i dobar put za uštedu energije i smanjenje zagađenja okoliša – kazao je župan Stjepan Kožić.

istarska županija Županija ulaže više od 13 milijuna kuna u unapređenje primarne zdravstvene zaštite

Inače, zgrada DZ-a Jastrebarsko sagrađena je 1964. godine te dograđivana 20 godina kasnije. Međutim, način nadogradnje i materijali ne zadovoljavaju današnje standarde i norme energetske učinkovitosti zgrade i utroška energenata potrebnih za grijanje i hlađenje.