Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
istarska županija

Županija ulaže više od 13 milijuna kuna u unapređenje primarne zdravstvene zaštite

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Vodnjanu zdravstvena stanica, a domovima zdravlja radiološka oprema

Među brojnim i vrijednim ulaganja na području zdravstva i socijalne skrbi u Istri, važna su i ona za Istarske domove zdravlja, čiji je osnivač Istarska županija. Prema riječima župana Valtera Flege, u pripremi su dva velika projekta čija će realizacija znatno doprinijeti kvaliteti primarne zdravstvene zaštite u Istri. Riječ je o izgradnji zdravstvene stanice u Vodnjanu te obnovi radiološke opreme s digitalizacijom.

Energetska obnova Obnovljena bolnica podići će standard za osoblje, ali i pacijente

Prvi objekt nakon 30 godina

– Tadašnje ordinacije u Vodnjanu zbog derutnog stanja, veličine i lokacije na kojoj su se nalazile nisu udovoljavale potrebama adekvatne zdravstvene skrbi za građane. Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i Grad Vodnjan zajednički su prepoznali potrebu za gradnjom i opremanjem novih ordinacija, koje će udovoljavati suvremenim zdravstvenim standardima i kriterijima za provođenje zdravstvene zaštite na području Grada Vodnjana. S tim smo ciljem, u veljači 2017. godine, potpisali Sporazum o izgradnji i opremanju novih ordinacija Istarskih domova zdravlja u Vodnjanu – Dignano – kaže župan Flego dodajući kako je zdravstvena stanica u Vodnjanu prvi zdravstveni objekt sagrađen u Istri nakon gotovo 30 godina.

Sam objekt zdravstvene stanice ima 360 četvornih metara, predviđenih za dvije ordinacije obiteljske medicine, prostor za jednu stomatološku ordinaciju, patronažne sestre, te prostore djelatnosti zdravstvene njege u kući. U sklopu objekta će biti i prostor za zdravstvenu edukaciju.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Izgradnja nove zdravstvena stanica u Vodnjanu rezultat je, dakle, sporazuma o zajedničkom ulaganju Istarske županije, Grada Vodnjana i Istarskih domova zdravlja. Grad Vodnjan je ustupio zemljište, financirao izradu projekta i uređenje okoliša te je prenio pravo građenja Istarskim domovima zdravlja i pravo raspolaganja izgrađenim objektom, bez naknade na rok od 35 godina. Istarska županija i istarski domovi zdravlja financiraju, u jednakim omjerima, izgradnju i opremanje zgrade. Istarski domovi zdravlja su za izgradnju zgrade osigurali sredstva kreditnim zaduživanjem na sedam godina, čiju će otplatu, u jednakom omjeru, dijeliti istarski domovi zdravlja i Istarska županija. Vrijednost investicije je 4,7 milijuna kuna. Sama zgrada je završena, a pri kraju je i opremanje. U tijeku je uređenje okoliša, koji bi prema predviđanjima trebao biti završen do kraja travnja, nakon čega bi objekt bio spreman za izdavanje dozvola i početak rada.

Zdravlje za svakoga U Topuskom održan Sajam zdravlja

Kao drugi vrijedan projekt u tijeku, župan Flego navodi onaj digitalizacije radiološke opreme u istarskim domovima zdravlja. Cilj projekta je dostupnost radiološkog slikovnog materijala u svim ispostavama domova zdravlja, povezivanje radioloških dijagnostika u Istri, mogućnost slanja slikovnog materijala bilo gdje, te racionalizacija poslovanja. Istodobno, za pacijenta digitalizacija znači kvalitetniju i učinkovitiju uslugu budući da se smanjuje potreba putovanja bolesnika do udaljenih specijaliziranih ustanova radi pregleda.

Četiri nova UZV aparata

Radiološka i ultrazvučna dijagnostika jedna je od 17 djelatnosti Istarskih domova zdravlja, u kojoj trenutačno rade dva radiologa i pet inženjera radiologije, a dvoje liječnika doma zdravlja u ovoj godini završava specijalizaciju iz radiologije. Zajedno s privatnim, ugovornim radiologom u Poreču, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Istri će tada raditi pet radiologa, a kompletna radiološka i UZV dijagnostika će biti dostupna u svim ispostavama IDZ a. Istodobno s poboljšavanjem kadrovske ekipiranosti radi se i na nabavi suvremene opreme.

investicija U Novom Vinodolskom započela gradnja novog Doma zdravlja

– Posljednjih godina je u velikom dijelu obnovljena ultrazvučna dijagnostika, a u ovoj godini se nabavlja još četiri nova UZV aparata ukupne vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, za ispostave Buzet, Umag, Pazin i Poreč. Obnova radiološke opreme s digitalizacijom je financijski najveći projekt od osnivanja Ustanove 2004. godine, a vrijedan je 8,7 milijuna kuna – ističe Flego.

Konkretno, projektom će se u svim ispostavama obnoviti kompletna radiološka oprema i uvesti digitalna tehnologija, koja u odnosu na postojeću pruža višu kvalitetu slike, manje zračenje, kao i mogućnost arhiviranja slikovnog zapisa. Jedinstveni informatički sustav će povezati sve radiološke kabinete u Ustanovi, s mogućnošću povezivanja s bilo kojom drugom ustanovom u zemlji i inozemstvu. Također, predviđena je nabava jednog digitalnog mamografa s tomosintezom, za što je iz proračuna Istarske županije izdvojeno 800.000 kuna. Dodatnih 800.000 kuna za navedeni su projekt izdvojili Istarski domovi zdravlja iz redovnog poslovanja, dok će se ostatak osigurati kreditnim zaduživanjem na rok od 10 godina, za što je dobivena suglasnost Skupštine Istarske županije.

Župan Valter Flego o najnovijim ekonomskim pokazateljima Istra je prva dosegla razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. godine