Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Zdravlje za svakoga

U Topuskom održan Sajam zdravlja

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Suradnjom zdravstvenih ustanova pokušat će se riješiti problem nedostatka liječnika u ruralnim krajevima županije

Drugi Sajam zdravlja u Topuskom okupio je brojne zdravstvene ustanove, škole, udruge, obrtnike i predstavnike obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava u sportskoj dvorani Srednje škole Topusko. I ovogodišnji Sajam organizirali su Sisačko-moslavačka županija, Općina Topusko, Lječilište Topusko i Top terme te Srednja škola Topusko.

Za pripadnike sedme sile i građane Simpozij novinarstva dio je Sajma zdravlja

Održan okrugli stol

U pratnji svog zamjenika Ivana Celjaka na Sajmu zdravlja bio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

– Stanje zdravstvene zaštite na području naše županije je zadovoljavajuće, mogli bismo reći. Naravno da to treba i može biti puno bolje, i pod motom ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja koji kaže: Zdravlje za svakoga i svagdje, želimo upravo to geslo primijeniti i na terenu, pokušati zdravstvenu uslugu što je moguće više približiti stanovnicima – kazao je Žinić podsjetivši na to da županija puno ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu, domove zdravlja, a tako će i nastaviti.

– Mislim da je vrlo bitno da naši stanovnici imaju dostupnu zdravstvenu zaštitu. Veliki je problem i u nedostatku liječnika te medicinskog osoblja i upravo ćemo dogovoriti određene modele kako bismo to premostili te osigurali veći broj liječnika u ruralnim područjima – poručio je Žinić.

Od 12. do 14. travnja održava se Sajam zdravlja Okrugli stolovi, edukacije, promocije...

Naime, u sklopu Sajma zdravlja održan je i okrugli stol na temu stanja zdravstva u Sisačko-moslavačkoj županiji na kojem su sudjelovali ravnatelji svih ustanova u zdravstvu s područja županije.

Glavni je cilj ovog okruglog stola i ostalih sličnih okupljanja, koja će prema najavama tek uslijediti, pronalaženje načina na koji se Sisačko-moslavačka županija može uspješno nositi s najvećim izazovima u zdravstvu, nedostatkom liječnika i medicinskog osoblja, posebice popunjavanjem kapaciteta u slabije naseljenim i razvijenim dijelovima Županije.

Sporazum s osam općina

U sklopu okruglog stola potpisani su i sporazumi o financiranju zdravstvenih ustanova kroz Program javnih potreba u zdravstvu za 2019. godinu.

Bučino ulje udruga Pokrenula zaštitu varaždinskog bučinog ulja Naše bučino ulje ima specifičan okus i pomaže u smanjenju kolesterola

Župan Ivo Žinić je s osam ustanova u zdravstvu: domovima zdravlja Sisak, Petrinja i Kutina, Općom bolnicom Dr. Ivo Pedišić Sisak, Neuropsihijatrijskom bolnicom Dr. Ivan Barbot Popovača, zavodima za javno zdravstvo i hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije te Lječilištem Topusko potpisao sporazume o dodjeli nešto više od pet milijuna kuna za osiguravanje višeg zdravstvenog standarda na području Sisačko-moslavačke županije.