Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisani ugovori za početak energetske obnove područnih škola

Zbog loših uvjeta roditelji djecu upisuju u škole u gradu, ova bi obnova to mogla promijeniti

Foto: Ivona Ćuk
Oko tri milijuna kuna koštat će radovi koji će škole pogurati u energetski razred B i C

Potpisani su ugovori s izvođačima radova za projekte obnove područnih škola u Velikom Korenovu i Novim Plavnicama. Naime, Gradu Bjelovaru krajem prošle godine odobreno je sufinanciranje energetskih obnova za šest odgojno-obrazovnih objekata na području Grada. Među njima su i zgrade navedenih područnih škola, a oba projekta sufinancirana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pogled iz naselja Novoseljani na Bjelovar Investicije u Poduzetničkoj zoni i Cigleni Uz kogeneracijsko postrojenje i novu elektranu Bjelovar se pretvara u malu bateriju Hrvatske

Ugovori s domaćim tvrtkama

Za zgradu u Velikom Korenovu odobreno je 523.907,21 kuna i to bespovratno. Ukupna vrijednost radova na energetskoj obnovi iznosi 1,157.123,89 kune, a ukupna vrijednost radova na zgradi u Novim Plavnicama pak iznosi 1,852.771,84 kune, a odobreno je 921.168,34 kune. Gradonačelnik Hrebak popisao je ugovore s domaćim izvođačima radova, tvrtkama Demaring i Česma usluge, koji bi s poslom trebali početi već ovih dana.

– Dosta smo uspješni u povlačenju sredstava i njihovoj realizaciji na ovom području. Krećemo u novi set energetskih obnova te se očekuje redovito potpisivanje ugovore za čak pet osnovnih škola i vrtića u Radničkom naselju. Drago mi je što poslovi energetske obnove odlaze domaćim izvođačima, a vjerujem da će u iduće dvije godine biti dovršena obnova svih škola na području Bjelovara – istaknuo je gradonačelnik Hrebak.

Bjelovar BJELOVAR START UP U pametnom gradu dobra ideja vrijedi 100 tisuća kuna

Dodao je kako se, prema najavama Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupni iznos decentraliziranih sredstava neće smanjiti iako će doći do određenih ušteda nakon obnova škola te se nada da će škola novac utrošiti na nešto korisno.

Posebno su zadovoljstvo izrazile ravnateljice područnih škola Tatjana Landsman i Goranka Preskočil koje se nadaju kako će time prestati trend roditelja koji zbog loših uvjeta u područnoj školi djecu upisuju u centralne škole u gradu te na taj način područne škole dovode do toga da je upisano nešto više od 20 učenika.

– Škola u Plavnicama stara je stotinjak godina i ulaganja su zaista bila minimalna, a to je uvjetovalo i razvoj škole u negativnom smislu.

Ovo je izvanredan projekt, činjenica da će se škola iz energetskog razreda G pogurati u energetski razred B velika je stvar za školu i njezinu budućnost, napredak i uspjeh – objasnila je ravnateljica Landsman.

Kada bude sagrađena ta dionica, četverotračna brza cesta u punom profilu, od Virovitice do Zagreba stizat će se za svega 60 minuta vožnje Potpisan ugovor za ishođenje dokumentacije vrijedan 33,6 milijuna kuna Posljednji korak prije gradnje 60 kilometara brze ceste od 
Bjelovara do Terezinog Polja

Bolja kvaliteta nastave

Dok se nastava u Novim Plavnicama odvija u dvije smjene koje pohađa 60-ak učenika, u Korenovu je situacija nešto lošija. Škola je osnovana 1920. godine te se od tada na njoj ništa konkretno nije radilo. Ova će zgrada dobiti energetski razred C, dok se trenutačno nalazi u razredu G.

Vrlo je bitno, ističe ravnateljica Preskočil, da se poboljša kvaliteta nastave kako bi roditelji nastavili voditi djecu u područne škole.

Bjelovar otvara proračun građanima, moći će vidjeti kako se troši gradski novac transparentnost Bjelovar otvara proračun građanima, moći će vidjeti kako se troši gradski novac