Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Investicije u Poduzetničkoj zoni i Cigleni

Uz kogeneracijsko postrojenje i novu elektranu Bjelovar se pretvara u malu bateriju Hrvatske

Pogled iz naselja Novoseljani na Bjelovar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Ovaj projekt za Bjelovar znači i novih 25 radnih mjesta – rekla je Ružica Sabljo

Kogeneracijsko postrojenje u Poslovnoj zoni jug investitora Bio energana Bjelovar s radom je počelo prije mjesec dana. Radi se o postrojenju za proizvodnju električne i toplinske energije iz drvne biomase, a instalirana električna snaga postrojenja je 1,2 MW. Vrijednost investicije, koja je započeta u ljeto 2017. godine bila je 57 milijuna kuna, od čega je 30 posto novca navedene tvrtke Bio energana Bjelovar u vlasništvu obitelji Sabljo, a 70 posto je kreditno zaduženje. Direktorica bjelovarske tvrtke Interijera Sabljo i članica uprave tvrtke Bio energana Bjelovar istaknula je kako ovaj projekt za Bjelovar znači i otvaranje 25 novih radnih mjesta.

Bjelovar BJELOVAR START UP U pametnom gradu dobra ideja vrijedi 100 tisuća kuna

– Prije dvije godine smo bili ovdje na otvaranju gradilišta i početku radova, a 2018. smo završili ovaj pogon koji je u punom radu. Nastavlja se druga faza koju smo i najavili prilikom otvorenja. Radi se o gradnji koegeneracijskog postrojenja, sušare za drva i briketirnice; investicija je to vrijedna 92 milijuna kuna, koja otvara više od 25 novih radnih mjesta u Bjelovaru. Za sirovinu za kogeneracijsko postrojenje imamo osiguran ugovor na 14 godina, koji uključuje kompletnu opskrbu postrojenja. Što se tiče sirovine potrebne za briketirnicu – za sada su u tijeku pregovori s Hrvatskim šumama, ali i drugim dobavljačima drva – kazala je Ružica Sabljo.

Gradonačelnik Dario Hrebak je poručio kako je uskoro u planu i otvaranje nove elektrane u Cigleni, koja će biti najveća na ovim prostorima.

Grad Bjelovar osigurao 2,5 milijuna kuna za pomoć poduzetnicima Potpore poduzetnicima za otvaranje novih radnih mjesta, ulaganje u strojeve i opremu

– Investicija vrijedna 92 milijuna kuna je velikim dijelom pri kraju. Čak je 57 milijuna kuna vezanih za ovu elektranu, a 35 milijuna kuna za sušaru koja se počinje graditi. Ovaj projekt će zaposliti osobe specifičnih struka od kojih će veliki dio doći upravo s bjelovarskog studija mehatronike na Veleučilištu. Izuzetno mi je drago da se u Bjelovaru događaju prave investicije. Grad Bjelovar ovaj projekt podupire od početka, surađujemo s bjelovarskim poduzetnicima, a cilj nam je da se bjelovarska industrija mijenja, da idemo prema novim tehnologijama, čemu je dokaz i ova elektrana. Za mjesec dana ćemo otvoriti novu elektranu u Cigleni, koja će biti jedna od najvećih u ovom dijelu Europe. Već možemo potvrditi, uz elektrane koje posjedujemo, da se Bjelovar polako pretvara u jednu malu bateriju Hrvatske jer veliki dio gradskih potreba za električnom energijom moći će se dobiti upravo iz obnovljivih ili alternativnih izvora energije.

Ovo je prilika za nova zapošljavanja – svaka investicija nam je dobrodošla, svi očekuju neke velike investicije koje će zapošljavati velik broj ljudi, međutim mi se moramo okrenuti bjelovarskim poduzetnicima koji su voljni novac uložiti u svojem gradu i na taj način širiti naše vlastito gospodarstvo. Ovo su radna mjesta koja će biti puno više plaćena od bjelovarskog prosjeka – zaključio je gradonačelnik.

Investicija od 45 milijuna kuna pored Bjelovara U Velikoj Cigleni gradi se jedina geotermalna elektrana u RH i jedna od najvećih u EU