Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ministarstvo rijetku pasminu svinja priznalo kao treću hrvatsku autohtonu vrstu

Zbog rata umalo izumrla, no banijska je šara spašena

Banijska šara nije premasna i nije samo meso, ima poseban okus, i stoga je najbolja za preradu
1/9
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Tih je svinja na Banovini bilo na desetke tisuća, na njima se temeljila kooperacija Gavrilovića

Nakon turopoljske i slavonske crne svinje Hrvatska je dobila i treću zaštićenu svinjsku pasminu – banijsku šaru.

Ovih svinja, prepoznatljivih po izgledu, prije Domovinskog rata na Banovini bilo je na desetke tisuća, kooperacija Gavrilovića uvelike se na njima temeljila, no rat je doveo vrstu do izumiranja.

ULO hladnjača Prva u Hrvatskoj Otvorena ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće

Najbolja za preradu

Prije četiri godine skupina poljoprivrednika s petrinjskog područja, uz potporu gradske uprave i stručnjaka s Agronomskoga fakulteta i Hrvatske agencije za poljoprivredu, odlučila je spasiti banijsku šaru od izumiranja.

– Uspjeli smo naći jedinke po obroncima Zrinske gore, Šamarice i oko općine Dvor i danas naših dvadesetak članova ima stotinjak rasplodnih krmača. Ukupno je danas oko 500 primjeraka banijske šare i ovo je bio zadnji trenutak da ih se spasi od izumiranja – rekao je Mladen Čačić, predsjednik udruge proizvođača svinja “Banijska šara” Petrinja.

Jedan od uzgajivača je i Željko Horvat iz Srednjih Mokrica, petrinjskog naselja koje je za rata bilo na prvoj liniji fronte. Željko banijske šare drži u ekološkom, slobodnom uzgoju, ima 17 krmača i 50-ak odojaka.

– Za naš kraj i ovo područje to puno znači, i daljnji uzgoj bit će poticajan jer su neki već odustali od njezina uzgoja. Bez potpora se danas ne može, a ovo će omogućiti nove potpore s kojima ćemo biti konkurentni i moći proširiti uzgoj – kazuje nam 41-godišnji Željko, kojem na imanju pomažu i supruga, otac, majka i troje djece. I djed mu je, kaže, nekoć držao banijsku šaru, vrstu koja je mesno-masni tip svinje.

Natječaj EU za biljnu proizvodnju Biljna proizvodnja Potpisana 172 ugovora za financiranje poljoprivrednih projekata

– Nije premasna niti je samo meso. I stoga je najbolja za preradu i ima poseban okus. Sada trebamo raditi na razvoju finalnog proizvoda i uključiti što više ljudi u cijelu priču – dodaje Željko koji je uvjeren kako mu je priznavanje banijske šare kao autohtone vrste zajamčilo budućnost u poljoprivredi.

Osim uzgajivača zadovoljna je i struka koja je uključena u projekt zaštite.

– Ovo je povijesni dan jer su prve stručne inicijative za zaštitu ove pasmine stare više od sto godina.

Stvorili smo i osigurali genetski materijal koji bi trebao biti okosnica svinjogojstva na Banovini. Banijska šara svinja je koja svojim biološkim osobinama, plodnošću, i sposobnošću iskorištavanja hrane te prilagodbama na uvjete otvorenog sustava držanja jedan veliki potencijal – rekao je prof. dr. Krešimir Salajpal s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U Vodicama otvoren 20. Noćnjak U Vodicama otvoren 20. Noćnjak Hrvatska se sve više prepoznaje kao 'ekskluzivni butik' za maslinova ulja

Tolušić: Nadam se i zaradi

Potvrdu o priznavanju banijske šare kao autohtone hrvatske vrste uzgajivačima je donio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

– Zahvaljujući kvalitetnom projektu Grada Petrinje spasili smo šaru od zaborava, dobila je zaštitu, što znači i nešto više poticaja za uzgajivače, ali i pristup novim fondovima. Nadam se i njihovoj većoj zaradi kroz dodanu vrijednost iz finalnih proizvoda od banijske šare – istaknuo je jučer ministar poljoprivrede.

Svinje potpisan ugovor Cilj je povećati uzgoj i bjelovarsku svinju pretvoriti u brend