Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
bjelovarsko-bilogorska županija

Zbog Vladina limita mogle bi propasti tri milijarde €

1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Župani Damir Bajs i Radimir Čačić traže ukidanje državnih limita za projekte EU

Bjelovarsko-bilogorski i varaždinski župani Damir Bajs i Radimir Čačić održali su radni sastanak na kojem su razgovarali o pojačanoj suradnji između njihovih županija.

Podsjetimo, ta suradnja temelji se na potpisanom Sporazumu o suradnji pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske čiji su potpisnici Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija.

Ovog trenutka Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Međimurska županija zajednički surađuju na europskom projektu “Povećanje efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije” vrijednom gotovo milijun kuna. Međužupanijska suradnja temelji se na financiranju novcem EU.

Kreće obnova Doma za starije i nemoćne u Bjelovaru Uskoro počinje energetska obnova doma za starije u Bjelovaru 'Više neće biti propuha i neću se morati pokrivati s tri deke'

Nositelji brojnih projekata

Cilj je jače povezivanje županija na zajedničkim projektima, a još se čeka da Vlada donese pravni okvir kako bi se županije mogle pripremati za nadolazeće raspisane natječaje iz Europske unije. Mogućnosti takve suradnje su brojne, od turizma do školstva. Ne treba zanemariti činjenicu kako su županije nositelji brojnih projekata koji se sufinanciraju europskim novcem. No sve im je teže izdvajati novac iz svog proračuna za njih.

Stoga je stav i Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije da treba osigurati još jače sufinanciranje iz nacionalnog Fonda kako realizacija ugovorenih projekata i onih koji će se tek ugovoriti ne bi bila upitna.

Kontinentalni turizam

– Ključ je, po našem mišljenju, regionalna suradnja, u ovom slučaju međužupanijska, posebno u kontinentalnom turizmu. Vlada je na zahtjev ovih pet Županija donijela strategiju kojom se omogućuje prijavljivanje projekata po regionalnoj osnovi, dakle više Županija zajedno prijavljuje jedan projekt. Naznačeno nam je da uskoro možemo očekivati i pravni okvir koji bi to omogućio. Na tome će se temeljiti i naša daljnja suradnja – objasnio je župan Bajs.

Darivatelji na prijmu kod župana humanost Bajs: Davanje krvi je na neki način davanje sebe kako bi se pomoglo drugima

Nezadovoljan je i Radimir Čačić. On je pojasnio da je Vlada sama sebi propisala limit da za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave u tri godine smije dati podršku za domicilnu komponentu do 50 milijuna kuna. Iz toga proizlazi da Varaždinska županija 2019. i 2020. godine nema pravo ni na jednu kunu državnog novca.

– Već početkom sljedeće godine u limitu su i Bjelovar, Zadar, Međimurje, Zagorje. Nama, prema postojećim pravilima, Ministarstvo regionalnog razvoja više neće dati ni kunu, dakle, pravila igre se moraju promijeniti jer nam sad kažu da više ništa ne radimo pa makar propalo tri milijarde eura, kao što će se i dogoditi jer ih nitko neće uzeti.

Ministrica Gabrijela Žalac se obvezala prije dvadesetk dana da će u najkraćem roku sazvati sastanak svih župana kako bi ta pravila promijenila. Prema sadašnjim pravilima mi više nećemo raditi europske projekte – zaključio je varaždinski župan Radimir Čačić.

Bjelovarski branitelji Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga Za rad braniteljskih udruga Županija izdvojila najveći iznos dosad