Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Uskoro počinje energetska obnova doma za starije u Bjelovaru

'Više neće biti propuha i neću se morati pokrivati s tri deke'

Kreće obnova Doma za starije i nemoćne u Bjelovaru
1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Zgradu će obnoviti praktički od temelja do krova, a neki od radova su toplinska izolacija pročelja, izmjena stolarije, nova kotlovnica, fasada...

Uskoro će početi najvrednija energetska obnova na području Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ), potvrdio je ovih dana Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potpisavši ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Energetska obnova zgrade Doma za starije osobe Bjelovar”. Projekt je ukupno vrijedan 13,276.142 kune, od kojih je Fond osigurao 7,690.302 kune, a 5,585.840 kuna, kao osnivač ustanove, dat će Bjelovarsko-bilogorska županija.

Bjelovarski branitelji Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga Za rad braniteljskih udruga Županija izdvojila najveći iznos dosad

Bit će još ulaganja

Energetskom obnovom doma za starije u Bjelovaru obavit će se brojni radovi na spomenutoj zgradi, praktički od temelja do krova: cjelovita rekonstrukcija ovojnice zgrade, što uključuje i toplinsku izolaciju zidova i pročelja, zamjena stolarije, toplinska izolacija krova, zamjena postojeće plinske kotlovnice novom i energetski učinkovitijom te drugi popratni radovi. Prvi je to ozbiljniji zahvat obnove Doma za starije osobe u Bjelovaru od njegova otvorenja prije 30 godina. Donijet će to novi standard življenja i ugodniji boravak za 260 korisnika doma i 76 zaposlenika. Posljednjih 30 godina naš dom bavi se pružanjem stanovanja, prehrane, njege i brige o zdravlju za naše građane treće životne dobi.

Višnja Ljubičić Sjednica povjerenstva Uznemiravanje na radnom mjestu sve je učestalije i o tome treba govoriti

– Projekt je hvalevrijedan i svim našim sadašnjim i budućim korisnicima omogućit će ugodniji, bolji i jeftiniji život u našoj ustanovi. Ne bismo to mogli ostvariti bez pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Bjelovarsko-bilogorske županije. Radit ćemo novu fasadu, promijenit ćemo kompletnu stolariju koja je stara 30 godina, kotlovnicu i rasvjetna tijela. To je dio onoga što je ušlo u projekt. Za sve ostalo što bude potrebno ulagat ćemo tijekom idućih godina – istaknula je vršiteljica dužnosti ravnateljice doma Vesna Trnski.

Koliko će joj značiti obnova, rekla je korisnica Anka Švedić.

– Za mene je to kao da mi je netko poklonio nešto najbolje na svijetu. Neće više biti propuha, neću morati stavljati na prozor dvije, a pokrivati se s tri deke i bit će puno bolje – kazala je Anka.

Potpisani ugovori o početku rada četiriju centara izvrsnosti Engleski najzanimljiviji, a na informatici će daroviti đaci učiti programiranje

Govoreći o europskim projektima koje provodi Bjelovarsko-bilogorska županija, obnova Doma za starije osobe Bjelovar jedan je u nizu, jer županija ima ugovorenih projekata za više od 400 milijuna kuna. Takav angažman u prijavama i povlačenju novca svrstao je Bjelovarsko-bilogorsku županiju po tome na drugo mjesto u Hrvatskoj.

Za energetsku obnovu 150 mil.

– Bjelovarsko-bilogorska županija je prije pet godina bila posljednja u Hrvatskoj u povlačenju novca iz Europske unije. Sada, s 400 milijuna kuna potpisanih ugovora o provođenju tih projekata, među uspješnijima smo u Hrvatskoj. Istaknuo bih da je 150 milijuna kuna ugovora vezano uz projekte energetske učinkovitosti. To je jedan od najvažnijih projekata koje županija provodi. Iskoristili smo priliku da u 27 odobrenih projekata, a sada najvećim dijelom i potpisanih, povučemo sredstva koja nam se nude i koja omogućavaju da sve naše ustanove u školstvu, zdravstvu, a sada i u skrbi za starije dobiju puno bolji standard – naglasio je župan Damir Bajs.

Od otvaranja škole 1956. na njoj nisu izvođeni značajniji radovi U Grubišnom Polju potpisani ugovori o dodjeli potpora za obnovu škola i dvorane Nakon 62 godine škola opet će s pravom nositi naziv ‘bijela labudica’ Inovatori Salon inovacija Havajska gitara s tri vrata 80-godišnjeg Laze mnoge je zainteresirala