Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U Grubišnom Polju potpisani ugovori o dodjeli potpora za obnovu škola i dvorane

Nakon 62 godine škola opet će s pravom nositi naziv ‘bijela labudica’

Od otvaranja škole 1956. na njoj nisu izvođeni značajniji radovi
1/11
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Ponoš: Pokazali ste znanje kada je riječ o prijavi i provedbi projekata, tako da se zbog silnih posjeta u ovoj županiji više ne osjećam kao gost

Grubišnopoljska “bijela labudica” uskoro će dobiti novi izgled i to zahvaljujući projektu vrijednom čak 11 milijuna kuna. Riječ je, naravno, o Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića, Srednjoj školi Bartola Kašića te pripadajućoj školsko-sportskoj dvorani za čiju su obnovu ovih dana potpisani ugovori između izvođača radova, zajednice ponuditelja H-GRAD i POMGRAD i bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa. Tako Županija nastavlja s aktivnostima vezanima uz najveću obnovu svojih škola u svojoj povijesti, a konkretno ovaj projekt trenutačno je najveća investicija na području Grubišnog Polja.

Udruge Bjelovar Potpisani ugovori o dodjeli financijskih potpora Bajs: Naše su udruge sve aktivnije, osobito one koje rade na europrojektima

Županija će kupiti i opremu

Ugovori su potpisani u prisustvu Dubravka Ponoša, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a točan ugovoreni iznos je 10,754.006,53 kune, od čega je za energetsku obnovu iz fondova EU osigurano gotovo sedam milijuna kuna, dok će preostalih četiri milijuna doći iz županijske blagajne. Ovaj projekt visoke vrijednosti drugi je po veličini među županijskim projektima obnove škola koji sveukupno vrijede 30 milijuna kuna.

– Uvijek kada nam stigne prijava projekta iz Bjelovarsko-bilogorske županije, cijeli tim iz Fonda je nasmiješen jer znamo da ste sve odradili kako treba. Pokazali ste ozbiljnost i znanje kada je riječ o prijavi i provedbi projekata, tako da se u ovoj županiji zbog silnih posjeta više ne osjećam kao gost. Druga ste županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava, ali moram napomenuti, iako znam da kod vas to neće biti problem, da posao nije gotov dok radovi ne završe – naglasio je Dubravko Ponoš.

Županija je za izdavanje Monografije izdvojila 50.000 kn Dvije godine rada Pri kraju Monografija o 105. brigadi HV-a

Mislio je na situacije koje su se već događale na drugim mjestima, kada EU zbog nekorektnosti u provedbi natječaja umanji početno dogovoreni iznos. To se, objasnio je Ponoš, sudeći po dosadašnjem iskustvu, s BBŽ-om zasigurno neće dogoditi. Bijela labudica inače je sagrađena 1956. godine i u posljednjih 60 godina na njoj nisu izvođeni značajniji radovi, a sada je čeka obnova od temelja do krova. Kompletno će se obnoviti krovište, izmijeniti stolarija, postaviti nova termo fasada, izolirat će se strop podruma, podovi, sagraditi podizne platforme za osobe s invaliditetom, novi sanitarni čvor za invalide, ugradit će se sustav prozračivanja u dvoranu, kao i niz drugih radova. Očekuje se ušteda i do 50 posto, a novi bolji uvjeti zasigurno će poboljšati rad 120 djelatnika škola i 600 učenika.

– Valja napomenuti kako županija postaje veliko gradilište, jer praktički neće biti općine ili grada u kojemu Županija neće voditi investicije energetske obnove uspješno koristeći europska sredstva. Odobreno nam je 27 projekata vrijednih 105 milijuna kuna što nas čini drugom županijom u Hrvatskoj po prijavama, ali i povlačenju sredstava. Želim najaviti i da će Županija iz svoga proračuna, nakon kompletne obnove, opremiti cijelu školu novim namještajem i drugom potrebnom opremom – kazao je župan Bajs.

Obnova i dvije područne škole

Osim navedenih škola, u sklopu istog natječaja na području Grada Grubišnog Polja u obnovu će i dvije područne škole i to ona u Ivanovom Selu te u Velikim Zdencima. Ta dva projekta vrijede 4,5 milijuna kuna te su i za njih osigurana sredstva. Kada je riječ o OŠ Ivana Nepomuka i susjednoj SŠ Bartola Kašića, izvođači radova najavljuju završetak za 180 dana od početka provođenja.

U osnovnoj školi Čazma krenuli su s programom Škola za život OŠ Čazma jedna je od tri ustanove u županiji koja je krenula s programom Škola za život Tablete je dobilo 217 učenika, stižu i laptopi za nastavnike Obnovljena zgrada osnovne škole Osnovna škola u Međurači Potpuno obnovljena zgrada iz 1937. godine